Hattrick voor de Gestelse ‘Johan Cruijff’

SINT MICHIELSGESTEL – De regiotopscorer van deze week is geen bekende. Of juist wel, want hoewel de meeste liefhebbers uit ons volggebied de naam Jack Castelijns waarschijnlijk weinig zal zeggen, is hij beroemder dan we op het eerste oog denken. De ‘Johan Cruijff’ van dovenvoetballand is in zijn nadagen neergestreken bij SCG’18 en prikt de ballen nog steeds makkelijk binnen.

In de winterstop kwam Castelijns, een 36-jarige spits met een roemrijk verleden in andere voetbaloorden, aanwaaien op sportpark Zegenwerp. In de eerste seizoenshelft voetbalde hij nog bij zaterdag derdeklasser Nita, maar tegenwoordig gebeurt dat in Sint Michielsgestel. “Ik ben bij mijn vriendin, die is opgegroeid in Gestel en met wie ik drie maanden geleden een zoontje kreeg, gaan wonen. Ik werk én voetbal daardoor nu vijf minuten van mijn huis, beter kan niet.”

Semi-prof
Castelijns is geboren zonder gehoor en kan beperkt praten, maar binnen de lijnen staat hij zijn mannetje. Hij was jarenlang topscorer bij eersteklasser Breukelen, speelde in het Nederlands dovenelftal en maakt nog altijd naam in het nationale zaalvoetbalteam. Meerdere keren werd hij uitgeroepen tot beste speler van een EK of WK. Castelijns werd daardoor wel eens de Johan Cruijff van het dovenvoetbal genoemd. “In 2015 verhuisde ik, vanwege mijn ex, naar Denemarken. Daar was ik semi-profvoetballer”, maakt hij tussen neus en lippen door ook nog duidelijk. Anderhalf jaar geleden keerde hij terug.

Buitenkansje
Voor SCG is de aangewaaide spits een buitenkansje. Castelijns tekende in zijn eerste 4 wedstrijden al voor 6 goals. Er gaan er nog veel volgen, als we hem mogen geloven: “Ik ben nog lang niet klaar bij SCG. Het bevalt goed, ik voel me al helemaal thuis. Communiceren met de trainer, assistent en teamgenoten gaat op verschillende manieren en lukt allemaal prima. Het lijkt alsof dat ik hier al jaren heb gewoond, heel fijn.”

Castelijns is opvallend fit voor zijn leeftijd, zo zagen we afgelopen zondag. Niet iedere 36-jarige maakt een radslag na een doelpunt. “Dat is wel een beetje mijn handelsmerk, ja. Ik juich vaak met een salto na een belangrijke treffer. Of de 3e klasse niet te laag is? Nou, ik denk dat ik nog wel wat hoger kan spelen. Maar vanwege het werk en m’n gezin is de 3e klasse prima voor me. Maar als ik ooit met SCG naar de 2e klasse kan promoveren, dan probeer ik het wel. Dit seizoen wordt dat moeilijker, maar hopelijk kunnen we de tweede of derde periodetitel nog winnen.”

Bekijk onderstaand de top van het regionale topscorersklassement.
Klik verder om op onze Topscorers-pagina de volledige lijst te zien.

Topscorers per 13-03      
Johnny de Nies RKVSC 20  
Dennis Knuiman OJC Rosmalen 18  
Brent de Wijs Nieuwkuijk 17 +1
Martin de Laat Zwaluw VFC 15  
Rody van Gaal Irene 14  
Joeri Vugts Nemelaer 14  

Op onze speciale Topscorers-pagina een compleet overzicht van álle doelpuntenmakers van de clubs binnen de regio die wij volgen in seizoen 2022-2023.

Foto’s: Gerald van Zanten