Elf vragen aan… Roel Kappen

SCHIJNDEL – Zelden zit Roel Kappen verlegen om een praatje en ook nu had hij zijn antwoorden op ons bekende vragenlijstje volmondig paraat. Lees meer over werelddagen, rode kaarten voor praten, het veld kapot slaan en de familie Van der Heijden.

 • Naam: Roel Kappen. In het veld is het altijd ‘Kappuh’.
 • Geboren: 23 september 2001.
 • Club(s): Begonnen bij Avanti’31, daarna negen jaar FC Den Bosch en nu weer terug bij het mooie Avanti.
 • Positie: Mijn vaste positie is rechtsbuiten, maar ik kan ook als middenvelder – een beetje controlerend – uit de voeten. Mijn voorkeur gaat wel uit naar rechtsbuiten.
 • Dagelijks leven: Ik woon al mijn hele leven in Schijndel, op D’n Boschweg, heb een vriendin en ga graag padellen of FIFA spelen in mijn vrije tijd. Ik luister ook veel naar muziek.
 1. Sterkste/zwakste punt: Sterk zijn mijn trap, schot met beide benen en inzicht aan de bal. Mijn zwakste punt is overduidelijk het mentale gedeelte… De laatste tijd gaat dat al stukken beter, maar mijn aantal kaarten sinds ik terug ben bij Avanti, dat is veel te veel voor een aanvaller. Geef mij ook geen lange bal of een voorzet, want ik kop er toch onderdoor. Ik kan écht niet koppen.
 2. Kunst- of natuurgras: Niks boven een góed grasveld, maar als ik bij sommige clubs kijk, doe dan maar kunstgras. Handig, want je kunt dan nog altijd uitwijken. Wij spelen altijd op natuurgras en het veld ligt er, zeker afgelopen seizoen, goed bij. Zelfs in de winter.
 3. Kleur voetbalschoenen: Ik speel al vanaf de E1 op felle gekleurde schoenen. Sindsdien nooit meer zwarte gehad. Vind die opvallende altijd wel iets hebben, want bijna niemand anders in onze klasse of op amateurniveau draagt ze.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Ons eigen thuistenue natuurlijk en dat van FC Den Bosch. Blauw-wit blijft toch het mooiste. Ik heb een jaar of drie, met FC, getraind bij OJC Rosmalen en de kantine met het dakterras tegen het hoofdveld vind ik wel iets hebben.
 5. Mooiste voetbalmoment: De drie nacompetitiewedstrijden in 2021-2022, waarbij we door honderden supporters werden gesteund met vuurwerk en zo. Maar het mooiste was toch het feest na onze kampioenswedstrijd. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. De hele kantine én buiten bomvol, iedereen goed in de olie en de dag erna alweer om 11.00 uur beginnen met nóg een dag feest. Werelddagen waren het.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: De finale van die nacompetitie, tegen Hoogeloon. We hadden allemaal vertrouwen in een goede afloop, maar helaas verloren we na penalty’s met 12-11. Als ik er aan terugdenk, voel ik die pijn opnieuw.
  Ook mijn twee domme rode kaarten voor praten. Achteraf kan ik er wel om lachen…. En het is ook jammer dat we, na een 0-1 nederlaag tegen Meerssen, de bekerfinale niet haalden afgelopen seizoen. Laatst hadden we, toen ik en veel anderen nog op vakantie waren, kans op revanche, maar toen hebben we schijnbaar negentig minuten achter de bal aan gehobbeld (0-3, red.).
 7. Opvallendste teamgenoot: Ryan van Wanrooij kan tot een uur of vijf, zes doorgaan op zaterdagnacht, ook als ie de volgende dag moet voetballen. Het mooiste is wanneer een pass van hem niet aankomt. Dan slaat ie het veld kapot en begint ie te schelden en te doen. Mooi om te zien, als we voor staan dan.
 8. Voetbalhumor: Ooit smeerde een teamgenoot altijd van dat hete spul op z’n benen. Een keer was hij daarna vergeten zijn handen te wassen en had ie jeuk beneden. Nou, dat heeft ie geweten. Wij kwamen niet meer bij. Een week later hadden we van dat spul in z’n onderbroek gesmeerd. Vanaf toen nam ie het niet meer mee, haha.
 9. Wat wil je nog bereiken: Ik wilde kampioen worden en dat is gelukt. Nu wil ik meedoen voor promotie naar de 1e klasse. Wij hebben een team wat daarvoor kan gaan. Zelf heb ik niet de ambitie om nog hogerop te gaan, Avanti is m’n club, maar zeg nooit nooit.
 10. Beste speler uit de regio: Onze familie Van der Heijden. Toon en Mees; twee broers, maar compleet het tegenovergestelde van elkaar. Die rooie heeft nooit een slechte dag. In de lucht onklopbaar, ik kan geen spits opnoemen die een fysiek of kopduel van hem wint. Hij loopt ook dwars door je heen. Samen met Jelle (Brus, red.) zó belangrijk voor ons, centraal achterin.
  En Mees, die jongen heeft echt een goed inzicht voor iemand die nog zo jong is. Deelt hier en daar een smerige panna uit – ik ben ook vaak de lul op de training – en kan de ballen lekker wegleggen. Hij moet alleen nog meer gaan opeisen, dan kan ie nog belangrijker worden.
 11. Opvallendste regioclub: Nulandia. Die hebben een paar jaar moeten wachten op promotie naar de 3e klasse door corona, er zijn veel spelers weggegaan, een nieuwe trainer gekomen en op één minuut na misten ze afgelopen seizoen promotievoetbal.
Foto: Piet van Vorstenbosch