Bijna weekend: derby’s voor de boeg

DEN BOSCH – Het (bloedhete) weekend staat voor de deur en dus blikken we in ‘Bijna weekend’ kort vooruit op het programma in de 073-regio.

De tweede bekerronde van 2023-2024 levert vooral heel veel échte derby’s op. De Schijndelse, tussen Schijndel en Avanti’31, bijvoorbeeld, waar we gisteren al met Tom Duray op vooruitblikten. Maar ook RKDVC tegen FC Drunen. In het verleden speelden ze nog nooit officieel tegen elkaar, maar nu treffen de clubs elkaar al voor het vierde seizoen op rij. Het natuurlijk veel grotere RKDVC won tot nu toe alle ontmoetingen, maar wel slechts met 2-0, 1-0 en 4-3. Een derby kent dus andere wetten.

Boxtel – ODC is (zaterdag om 18.00 uur!) de derde derby binnen dorpsgrenzen. Voor het eerst sinds 2015-2016 staan beide rivalen weer officieel tegenover elkaar. Ook toen was het voor de beker en ODC won destijds met 0-3. Lang niet voor het eerst staat ook Nieuwkuijk tegen Haarsteeg weer op het programma. Waar de thuisploeg met een klinkende zege (0-7) op HHC’09 begon, beet Haarsteeg haar tanden stuk op Elshout: 0-0. 


Twee keer 5-0

Verder is ook SCG18 – Den Dungen een echte derby. Beide clubs openden met een 5-0 zege, dus lijkt dit de finale in de poule. Wie plaatst zich voor de volgende ronde? In Berlicum staan de ploegen die hun wonden van de nederlagen likken tegenover elkaar: BMC – Wilhelmina.

RKVSC ontvangt buurman Hedel en ook dat betekent twee winnaars van de eerste speelronde tegenover elkaar. Hedel won knap van derdeklasser DSC (4-2), RKVSC scoorde liefst elf keer tegen DSS’14 (0-11).

Wereld van verschil
Met FC Engelen – Zwaluw VFC treffen de promovendi uit de 3e klasse C elkaar. Qua voorbereiding is het een wereld van verschil. De Vughtenaren presteren tot nu toe prima, maar het totaal gerenoveerde Engelen ging met liefst 2-10 onderuit tegen Brabantia. Wint ook Zwaluw zondag, dan is het – met de Eindhovenaren – al zeker van de 2e ronde.

De andere 073-derby’s zijn Maliskamp – Helvoirt en Real Lunet – RKKSV, in een poule die vooralsnog wordt aangevoerd door Helvoirt, maar competitievoetbal is er ook weer. OJC speelt zaterdagavond al de – voor divisiebegrippen – derby tegen UNA. Nemelaer ontvangt zondag in eigen huis medepromovendus Wittenhorst en ook in het zaalvoetbal begint ZVS/Bodemflex aan de competitie; uit tegen het tweede team van ZVV Ede.

WEEKENDPROGRAMMA

vrijdag 8 september
1eD:   ZVV Ede 2 – ZVS/Bodemflex  
be:   Biggelaar – RKTVC  

zaterdag 9 september
3eD:  OJC Rosmalen – UNA  
be:   Almkerk – Nivo Sparta  
be:   BES – BLC  
be:   Rood Wit Veld. zat – DBN’22  
be:   Jan van Arckel – Kerkwijk  
be:   RFC – Vlijmense Boys  
be:   GVV’63 – Well  
be:   Boxtel – ODC  

zondag 10 september
4eD:   Nemelaer – Wittenhorst  
be:   Uno Animo – Emplina 
be:   Geldrop – CHC  
be:   FC Engelen – Zwaluw VFC  
be:   Schijndel – Avanti’31  

be:   Wadenoijen – Alem  
be:   DBN’22 – Teisterbanders  
be:   DSC – DSS’14  
be:   EVVC – Vorstenb. Boys  
be:   Nieuwkuijk – Haarsteeg  
be:   Maliskamp – Helvoirt  
be:   Nooit Gedacht – Nijnsel  
be:   Nulandia – SSA VITA  
be:   Real Lunet – RKKSV  
be:   RKDVC – FC Drunen  
be:   SCG’18 – Den Dungen  

be:   BMC – Wilhelmina  
be:   BVV – SCZ  
be:   Essche Boys – SBC  
be:   RKVSC – Hedel  
be:   WEC – SV De Braak  
be:   Irene – WHV  

Foto’s: Gerald van Zanten | Arjan van Dongen