Uit de krant: ‘Probeer kracht uit te halen’

DEN BOSCH – Alle interviews die te lezen waren in de (aan het begin van het seizoen verspreide) 073voetbalkrant plaatsen we nu ook online. Aan het woord kwam onder meer BVV-doelman Coen Burg, die in een heftige tijd ook de andere kant van de normaal zo stoere voetbalwereld leerde kennen.


Een prachtig cadeau kreeg Burg begin juli uit handen van zijn nieuwe keeperstrainer. Maar eigenlijk had ie de speciale handschoenen met foto en naam van zijn dochtertje liever helemaal niet in ontvangst hoeven nemen. De reden voor het bezoek en de meegenomen attentie was namelijk in en in triest.

Op vakantie in Turkije met zijn vriendin en dochters sloeg het noodlot toe. Burg kwam terecht in de grootste nachtmerrie die een ouder kan overkomen. Een bacteriële infectie werd Milana, nog geen jaar oud, fataal. Die onbeschrijflijk tragische gebeurtenis zorgde uiteraard voor heel veel verdriet, maar liet ook een andere kant van de anders zo stoere voetbalwereld zien. Burg – doorgaans goedlachs en tot vervelens toe geintjes makend – werd door vriend en vijand een hart onder de riem gestoken en dat deed hem meer dan goed.

“Ik heb heel veel steun gekregen, uit allerlei verschillende hoeken. Neem bijvoorbeeld de speciale keepershandschoenen die Edwin (Verdonk, red.) samen met Walter Schuurman, de man van het merk daarachter, heeft geregeld. Binnen een paar dagen, als verrassing, ik wist van niks. Mooi dat ze aan me dachten. Al moet ik zeggen dat ik sowieso heel veel steun heb gekregen vanuit BVV. De jongens en staf zijn thuis langs geweest en ik heb veel berichten ontvangen.” Ook vanuit Vlijmen, waar Burg vorig jaar nog bij de plaatselijke Boys keepte, werd het nodige gestuurd. “Oud-trainers Sjef van Engelen en Peti Lutgens zijn, samen met een paar spelers, eveneens op bezoek geweest.”

Klein lichtpuntje
Burg waardeerde de aandacht enorm. “Echt heel fijn, een klein lichtpuntje in een enorme klotetijd.” Hij draagt de speciale handschoenen voortaan iedere week. “Tijdens de wedstrijden dan. Als ik ze ook aandoe tijdens trainingen, dan slijten ze te snel. De wedstrijden zijn ook het belangrijkst, dan moet ik er de meeste kracht uit halen. Bang dat het te confronterend is wanneer ik ze aantrek? Nee, zeker niet zelfs. Ik ben trots op haar.”

Of hij er beter door gaat keepen, weet Burg niet: “Maar ik denk dat het wel meer kracht geeft. Op deze manier is ze altijd dicht bij me. In het begin heb ik er even aan gedacht om misschien te stoppen met voetbal, maar ik moet toch juist iets hebben voor de afleiding. Ik hoop natuurlijk dat ik een heel goed seizoen ga draaien en dat we kunnen promoveren. De pijn zal er niet mee weggaan, dat gebeurt nooit meer, maar het zou wel mooi zijn als we de degradatie ongedaan kunnen maken. Er is in de 4e klasse D genoeg concurrentie, maar een club als BVV moet altijd ambities hebben. Triest dat we met zo’n naam en historie zo laag spelen.”