Uit de krant: Gevallen grootmachten

DEN BOSCH/BOXTEL – Net als het nagenoeg volledig door clubs uit het 073-gebied gevormde 3C, is de 4e klasse D dit seizoen eveneens een prachtige regiocompetitie. Naast BMC, Maliskamp, RKKSV Kruisstraat en het verrassend gepromoveerde RKVSC uit Velddriel spelen ook grote namen als BVV, ODC en Wilhelmina er wekelijks hun wedstrijden.

In de jaren 90 stond Edwin Verdonk, nog altijd keeperstrainer bij BVV, onder de lat toen zijn club in de hoofd- en 1e klasse actief was. “Destijds was er veel meer beleving en het niveau lag natuurlijk een stuk hoger”, gaf hij in de 073voetbalkrant van afgelopen zomer aan. “Alle bestuursleden in kostuum en er was veel publiek, zowel uit als thuis. Er was talent, discipline, karakter en voetbalgogme, op het scherpst van de snede. Hele andere tijd dan nu helaas.”

Henri van Esch, al jarenlang elftalleider en boegbeeld van ODC, was ook al bij zijn club tijdens de hoogtijdagen. “In 1984 speelden we een seizoen in de hoofdklasse”, weet hij nog. “Ik voetbalde toen zelf in een lager elftal, trainde de jeugd en ging altijd bij het eerste kijken als dat lukte.” Van Esch heeft zijn feiten paraat: “We promoveerden als nummer 3, omdat RKC en RBC naar het betaalde voetbal gingen en we Wilhelmina en BVV nipt onder ons hielden.”

Eerlijk vlaggen
Mart Bammens is 38 jaar lid van Wilhelmina. “Toen ik er net was, promoveerden ze naar de 1e klasse en later was er nog een jaar hoofdklasse, maar zolang als ik grensrechter en leider ben bij het eerste, zijn we – ondanks mijn eerlijke vlaggen – nooit hoger gekomen dan de 3e klasse”, lacht hij. De clubman in hart en nieren, die is gevraagd om terug te keren in de staf maar moet kijken of hij dat kan combineren met zijn nieuwe taak als beoogd jeugdvoorzitter, vindt het mooi dat Wilhelmina is versterkt: “Met oud-Wilhelminianen. Het eerste bestaat bijna volledig uit eigen jeugd, mooi toch? Hopelijk blijft dat jaren zo en komt er eens een periode waarin we een goede, stabiele derdeklasser worden.”


Verdonk hoopt ook op betere tijden voor BVV: “Verschrikkelijk dat we nu zo laag spelen. Is geleidelijk gegaan, die neerwaartse lijn. Clubs om ons heen, als Emplina en OJC, timmeren goed aan de weg. Daar is niet tegenop te concurreren. CHC doet nu leuk mee, maar die halen spelers met middelen van buitenaf en over drie jaar spelen ze ook weer 3e of 4e klasse. Dat wil BVV niet meer, dus proberen we samen met ODC, Wilhelmina en nog veel meer concurrentie weer terug de weg naar boven te vinden. Maar wel op een verantwoorde manier.”

Tijden veranderd
De competitie is misschien nog wel mooier dan de 3e klasse, denkt de Bosschenaar: “Veel derby’s, maar ook zwaar. Aan onze stand verplicht om bovenin mee te doen? Persoonlijk zeg ik ja, maar laten we vooral niet te hoog van de toren blazen. Wij willen niet teveel druk op de groep leggen.”

Van Esch zet ook niet te hoog in voor ODC: “Veel clubs zijn aan elkaar gewaagd. Ik ben benieuwd hoe de nacompetitie eruit ziet. Hoeveel gaan eruit, welke plekken zijn veilig? Je weet het nooit, we hebben een hele jonge groep. Kunnen die met tegenslagen omgaan?”

Bammens verwacht Wilhelmina bij de eerste vijf. “Je merkt wel dat de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig is er meer dan voetbal en dat is wel eens jammer. Na een nederlaag ben ik een paar dagen niet te genieten, maar die gasten staan een half uur later alweer te lachen. Altijd veel moeite mee gehad en doet nog steeds zeer.”

Foto’s: Gerald van Zanten