Nick Leijten heeft alles een plek gegeven

DEN BOSCH – Nick Leijten leek de eerste keus te worden bij FC Den Bosch, maar niks bleek minder waar. Toen het Russische geld plotseling de macht kreeg bij de eerstedivisionist werd er een elftal aan nieuwe spelers ingevlogen. Hoe dan ook is de doelman bezig aan zijn derde seizoen als profvoetballer. “Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik dit beroep heb.”

Zie ook: Nick Leijten wil nu écht doorbreken (15-07-’18)

Als jongetje die dagelijks zijn lessen volgde op de Geffense Mariaschool begon Leijten (26) al vroeg met voetballen bij Nooit Gedacht. “De eerste twee jaar was ik gewoon speler en stonden we, bij gebrek aan een vaste keeper, omstebeurt op doel. De keren dat ik aan de beurt was, ging me dat aardig af. Ik werd tot vaste doelman gebombardeerd. Eerst nog met tegenzin zelfs, maar ik kreeg er al snel meer plezier in.” Tot en met de E1 keepte hij bij Nooit Gedacht, daarna ging Leijten naar de jeugd van FC Den Bosch. “Dat hield ik vier jaar vol, maar toen had ik er geen zin meer in. Er waren redenen waardoor ik voetbal niet meer belangrijk vond op dat moment en ik koos ervoor om bij HVCH te gaan spelen.”

Een logische keuze, want Leijten was inmiddels verhuisd naar Heesch. Hij doorliep bij de plaatselijke voetbalclub alle hoogste jeugdteams en kwam al vroeg bij het eerste elftal. “Op mijn achttiende, maar helaas scheurde ik toen mijn kruisband en lag ik er een jaar uit. Daarna was ik mijn plek verloren en was ik dus nóg een seizoen kwijt. Ik stapte over naar het Osse DESO, dat toen in de 1e klasse speelde. Het ging goed, we promoveerden naar de hoofdklasse, en na drie jaar maakte ik de niet meer verwachte stap naar het betaalde voetbal.”

Hij had dat aan een teamgenoot te danken, die voormalig profvoetballer was, vertelt Leijten: “Die zei dat ik het betaalde voetbal kon halen, maar ik geloofde hem niet. Een jaar voor mijn overstap naar FC Den Bosch kon ik wel al bij FC Oss terecht, maar dat heb ik toen niet gedaan. Toen Den Bosch belde, besloot ik het wel te proberen. Na een trainingsstage mocht ik aansluiten en besloot ik die kans te pakken.”

Dankbaar
Het bevalt de voormalig stukadoor goed: “Dit is ook pittig, maar op een hele andere manier. Vooral het eerste jaar was wennen, maar je leert van je medespelers wel hoe je je lichaam het beste moet verzorgen. Het is nog steeds genieten, dat ik elke dag op het veld mag staan. Als ik moet kiezen tussen iedere dag stukadoren of keepen, is die keuze natuurlijk makkelijk gemaakt. Ik ben echt dankbaar dat ik dit beroep heb.”

Hoewel de 15 wedstrijden die de doelman vorig jaar onder de lat stond naar meer smaken, moet hij opnieuw genoegen nemen met een plaats als stand-in. “Na de overname kwamen er elf nieuwe spelers, waaronder ook Vughtenaar Wouter van der Steen. Hij heeft van de trainer de voorkeur gekregen. Dat was een fikse tegenvaller, zo kort voor het begin van de competitie. Kwam wel even hard aan. Ik was er absoluut niet happy mee, nee. Maar goed, je moet toch door. Dus ik heb alles een plek gegeven en moet nu gewoon zorgen dat ik klaar ben als ik er moet staan.”

Dromen
Hoewel hij het voorlopig met een plek op de bank moet doen, heeft Leijten zeker ambities. Voorlopig denkt hij daar zo min mogelijk aan, zo vertelt hij tot slot: “Mijn persoonlijke doel is dit seizoen zoveel mogelijk wedstrijden te keepen. Eerst dat maar eens zien te bereiken, daarna zien we dan wel weer verder. Maar dromen heeft ieder mens, dus ook ik. Wat mijn droom dan precies is? Nou, als ik er toch een moet noemen, dan ga ik voor keepen in Engeland. Niet in de Premier League, maar daar zou ik nog wel eens in bijvoorbeeld League 1 of 2 willen spelen. Dat lijkt me echt fantastisch. Met de fans daar, hoe ze het beleven, dat is voor mij de ultieme voetbalbeleving.”

FC Den Bosch treft vrijdagavond (20.00 uur) in stadion De Vliert FC Eindhoven.

Geef een reactie