Wedstrijd van de Week: EVVC – Helvoirt

VINKEL – Deze week belichten we een heuse klassieker van de laatste jaren. EVVC en Helvoirt staan immers alweer voor het zesde seizoen op rij tegenover elkaar in de 2e klasse. Gaat de ploeg van trainer Henk van Hattum met de overwinning aan de haal, of houden de mannen van Antwan van Rijn de punten in Vinkel? Onze statisticus blikt vooruit.

Zes jaar lang 2e klasse, dat zullen beide clubs jaren geleden waarschijnlijk nooit voor mogelijk gehouden hebben. Inmiddels is het echter heel ‘normaal’. EVVC en Helvoirt kennen elkaar goed en hebben dus geen geheimen voor elkaar. Een groot deel van de spelers heeft naar alle waarschijnlijkheid ook alle tien voorgaande duels meegemaakt, aangezien er vrijwel nooit grote wijzigingen zijn in beide selecties.

Uit beter dan thuis.
Beide ploegen waren vorig seizoen op verplaatsing gelukkiger dan thuis. EVVC won maar twee thuisduels, Helvoirt won drie keer op eigen veld. En dat terwijl ze in uitwedstrijden allebei juist wél goed presteerden. EVVC was dus maar wat blij dat het in de nacompetitie ook twee keer op vreemd terrein moest spelen. Toeval of niet, het won z’n thuisduel over 120 minuten niet (wel na strafschoppen), maar de andere twee juist weer wel.

Vorig seizoen haalde EVVC slechts 10 punten in 13 thuisduels. Uit werd het dubbele aantal vergaard. Helvoirt haalde in haar uitwedstrijden eveneens 10 punten meer (23 om 13). Dit seizoen trekt EVVC de lijn door: uit bij Berghem Sport en Volharding werden 4 punten gepakt, thuis werd verloren van koploper Vianen Vooruit. Helvoirt is (vanwege twee afgelastingen) in eigen huis nog niet in actie gekomen. Het verloor tot nu toe alleen uit bij Volharding met 2-1. Beide teams wisten, zie historie, de laatste twee seizoenen ook steeds op bezoek bij de ander te winnen.

Al zeven jaar tweedeklasser.
Je kunt het je haast niet voorstellen, maar beide clubs gaan al hun zevende seizoen op rij als tweedeklasser in. En dat terwijl EVVC en Helvoirt toch niet echt groot zijn qua ledental. Er is een gemeenschappelijke dag die als historisch mag worden gezien. Beide clubs promoveerden op 2 juni 2013, via de nacompetitie, naar de 2e klasse. Het eerste jaar werden ze nog, vanwege de districtsgrens, uit elkaar gehouden, maar sinds de KNVB die heeft opgeheven komen de clubs elkaar ieder jaar tegen.

Wat kunnen we van deze wedstrijd verwachten?
Een ding is zeker: deze wedstrijd is nooit saai. Zo was er ooit een ontmoeting met drie rode kaarten, duurde er eens – door de nodige hectiek – een duel minder dan 90 minuten en een keer werd het treffen gestaakt vanwege noodweer. Bovendien moeten beide teams het van het harde werken hebben en qua mentaliteit zit het aan beide zijden eigenlijk altijd wel goed. Het publiek zal zich zondag dus niet gaan vervelen op sportpark De Zwaan.

Historie
In de afgelopen tien jaar stonden beide teams, zoals gezegd, 10 keer tegenover elkaar. Nog nooit eindigde een ontmoeting in een gelijkspel. Zes keer won Helvoirt, vier ging de winst naar EVVC. Ook dit keer zullen de ogen weer gericht zijn op topscorers Gerwin van den Boom en Rico de Laat. Die twee scoren er niet alleen al jaren op los, ze zijn ook specialisten in het scoren in juist deze ontmoetingen. Van den Boom en De Laat maakten er ieder 7.

14 december 2014, 2e klasse F
EVVC – Helvoirt 4-2
(Gerwin van den Boom 2x, Pim van der Doelen, Roel van der Heijden – Corné Scheffers, Rico de Laat)

19 april 2015, 2e klasse F
Helvoirt – EVVC  4-0
(Rico de Laat 2x, Collin van den Bergh, Corné Scheffers)

27 september 2015, 2e klasse H
Helvoirt – EVVC  2-1
(Menno van Hattum, e.d. – Gerwin van den Boom)

14 februari 2016, 2e klasse H
EVVC – Helvoirt  3-2
(René van Santvoort, Jaap van Schaijk, Gerwin van den Boom – Collin van den Bergh, Corné Scheffers)

13 november 2016, 2e klasse F
EVVC – Helvoirt  1-3
(Rob van Dijk – Rico de Laat 2x, Roel Pullens)

23 april 2017, 2e klasse F
Helvoirt – EVVC    4-2
(Nick van der Bruggen, Rico de Laat, Menno van Hattum, Rens van der Sande – Rob van Dijk, Mark van Zoggel)

22 oktober 2017, 2e klasse H
Helvoirt – EVVC   1-2
(Max Meijer – Gerwin van den Boom, Mark van Zoggel)

25 maart 2018, 2e klasse H
EVVC – Helvoirt  0-1
(Collin van den Bergh)

7 oktober 2018, 2e klasse H
Helvoirt – EVVC  1-4
(Thijs Pijnenburg – Gerwin van den Boom 2x, Pim van der Doelen, Mitchel Bodelier)

19 en 23 mei 2019, 2e klasse H
EVVC – Helvoirt  1-2  (op 19 mei gestaakt vanwege noodweer, later uitgespeeld)
(Rob van Dijk – Rico de Laat, Luke van der Bruggen)

Geef een antwoord