Hoe ‘De Toreador’ ontstond bij Haarsteeg

HAARSTEEG – Overal waar het feest is, hoor je momenteel de ‘De Toreador’. In feesttenten, après-ski bars, tijdens carnaval en inmiddels óók al volop in de Nederlandse stadions. Hoe het allemaal is ontstaan? In de kantine van v.v. Haarsteeg. Oftewel, hoe de leden van de derdeklasser aan de basis stonden van dé feesthit van 2020.

De tekst hoef je Martijn van Esch niet meer voor te schotelen. Die kan de duo-voorzitter van Haarsteeg wel dromen. Dat het feestnummer de laatste weken zo’n enorme vlucht heeft genomen en heel Nederland verovert, maakt iedereen binnen zijn vereniging meer dan trots. Want ja, zonder Haarsteeg had niemand er ooit aan gedacht de plaat van Jacques Herb uit 1972 af te stoffen en in een deinende remake om te toveren.

Tijdens barbecue
Al een paar jaar geldt De Toreador als het officieuze clublied van Haarsteeg. “We hebben ook een officieel clublied, maar in de loop der jaren is De Toreador uitgegroeid tot hét nummer van onze club”, vertelt Van Esch. De echte oorsprong; dat weet niemand precies. “Zoiets ontstaat spontaan. Wel weet ik nog dat we een paar jaar geleden een barbecue op de club hadden, met natuurlijk muziek erbij. Het werd al snel gezellig en dit nummer stond op de playlist van een van onze lagere elftallen. Het duurde niet lang voordat er volop werd meegezongen.”

Zo ook in de zomer van 2018, toen dj-act Opgeblazen was ingehuurd om op zondagmiddag, na de wedstrijd van het eerste elftal, voor wat decibels te zorgen. Toen ze het verzoek kregen om De Toreador te draaien, wist het Brabantse duo niet wat het overkwam. “We kenden het liedje niet, maar toen we het draaiden ging de hele toko los”, vertelden ze onlangs aan Omroep Brabant. Een idee was geboren. De mannen besloten er een eigentijdse beat onder te gooien en vonden in Bosschenaar Wilbert Pigmans een passende zangstem.

Voetbalcultuur
Daarna ging het snel en vooral na het voorbije carnaval is De Toreador met geen rode lap meer te stoppen. Een topnotering in de Top-40, miljoenen streams op Spotify en grijsgedraaid op alle feestlocaties. En sinds een paar weken galmt de kraker ook door de stadions. Bij Haarsteeg wordt er met verbazing naar gekeken. Maar toch ook weer niet. “De Toreador is energiek, je gaat meteen dansen en juichen. Een aanstekelijk nummer om mee te zingen, zeker als er wordt gewonnen”, weet Van Esch. “Dat het voetbalcultuur ademt, is logisch. Luister maar naar die tekst, dat spreekt aan in het voetbal. ‘Dit is het momento’, nu moet het gebeuren. In de arena. De verwachting en hoop, net voordat je aan een voetbalwedstrijd begint.”

De hele hype levert Haarsteeg geen stuiver op, maar de club krijgt wel volop de verbale credits. “Die jongens van Opgeblazen vertellen in elk interview dat ze het idee bij Haarsteeg hebben opgepikt. Heel sjiek van ze. Wij gaan niet zeggen dat wij deze kraker hebben bedacht, zo is het ook helemaal niet, maar het idee om het nummer opnieuw op te nemen is hier wel ontstaan. Voor de rest vinden we het gewoon hartstikke mooi en zijn we er trots op. Het levert ons niets op. Wel staat de afspraak dat ze nog een keer langskomen om op een kantinefeest te draaien. Dit zal wel even duren, want voorlopig hebben ze het even te druk.”

Lopende band
Dus zetten de voetballers van Haarsteeg het nummer zelf maar op. “Aan de lopende band en iedereen zingt uit volle borst mee, zelfs de jongste jeugd”, ziet voorzitter Van Esch van de derdeklasser die zo’n krappe 1000 leden telt. “Best een grote club die op gemiddeld amateurniveau speelt. Ons motto luidt: samen sterk. We houden van prestaties, maar ook van verenigingsgevoel én gezelligheid. Dat zie je zeker bij een van onze derby’s binnen de gemeente Heusden, dan komen er makkelijk 1.000 toeschouwers naar ons sportpark.”

Ook Wilbert Pigmans, zanger van De Toreador, heeft vrienden op het sportpark aan de Priemsteeg en komt hopelijk eens een wedstrijdje kijken. Ongetwijfeld knalt dan weer De Toreador uit de speakers. “Niemand had verwacht dat het zo groot zou worden. Zelfs Jacques Herb deelde een video van het feest in onze kantine op zijn Facebook-pagina. Wij vinden het alleen maar prachtig dat het idee hier, in de kantine van Haarsteeg, is ontstaan.”

Bron: knvb.nl (Francis Grondhuis)

Geef een antwoord