‘Voetbaldier’ Van Delft voorlopig bij Nulandia

NULAND – Het is nog onduidelijk wanneer er weer wordt gevoetbald, maar het is al wél zeker dat Nulandia tot en met 2023 verder gaat met hoofdtrainer Marc van Delft. De Bossche coach had al een contract tot medio 2021 en heeft voor nog eens twee jaar bijgetekend. “Toen ik de plussen en minnen op een rij zette, waren er heel weinig minnen”, zegt Van Delft (50).

Toen de trainer vorige week door de technische commissie werd uitgenodigd, dacht hij dat het vooral zou gaan over de vraag om al dan niet een verzoek in te dienen voor promotie naar de derde klasse. Maar gedurende de avond kreeg hij een stapeltje papieren onder zijn neus geschoven met het verzoek of hij zich tot en met het seizoen 2022/2023 aan Nulandia wil verbinden. “Normaal teken je voor één of hooguit twee jaar. Ik heb mezelf afgevraagd of het niet te vroeg is, maar mijn eerste gevoel was goed. En dat heeft voor mij altijd gewerkt”, zegt Van Delft. Ook bij FC Engelen, Baardwijk en in twee periodes bij TGG was dat gevoel er.

De trainer dacht er een kleine week over, zette de plussen en minnen op een rij en tekende afgelopen donderdag zijn contract. Hij vindt het ook een ‘blijk van waardering’ dat Nulandia in deze onzekere tijd zijn contract – tegen nagenoeg dezelfde voorwaarden – openbreekt en verlengd. De technische commissie hoefde er ook niet lang over na te denken, dit seizoen verlengden ze nog voor de start van de competitie het contract van Van Delft al. “Marc is een hele goede trainer en houdt, net als ons, niet van half werk”, zegt Rob van Nistelrooij namens de technische commissie. “Hij is een echt voetbaldier en past qua persoon en werkwijze goed bij ons als TC en Nulandia. Hij denkt verder ook mee vanuit clubbelang in de breedste zin van het woord en hij beheerst het om jonge jongens in te passen. Dat heeft hij ook laten zien. Ook de jongens van het tweede en derde zijn zeer tevreden over Marc”, vervolgt Van Nistelrooij.

Signaal afgeven
Mede-commissielid Mart van Lokven legt uit dat Van Delft ook veel tijd steekt in gesprekken met spelers. Jongens die twijfelden om te stoppen, zijn overgehaald om nog minimaal een seizoen door te gaan. “Er waren jongens bij die zeiden: ‘Als Marc geen trainer was geweest, was ik gestopt.’ Dan vind ik ook dat het vanuit de club goed is om een signaal af te geven en het contract van Marc te verlengen”, zegt Van Lokven. Verder is assistent-trainer Gerard Burg een belangrijke factor voor Van Delft, hij gaat – op vrijwillige basis – ook tot en met 2023 door. “Gerard is door zijn rust en uitstraling degene die – indien nodig – op de rem trapt en een perfecte aanvulling voor een hoofdtrainer. Een fijn persoon en zeer belangrijk voor het groepsproces en de selectie”, voegen de commissieleden toe.

Van Lokven kijkt ook verder dan komend seizoen. “Een aantal ervaren jongens gaat een keer stoppen. Dan verandert er al best veel in zo’n groep. Dan is het fijn dat je een trainersduo hebt, die de selectie al op zijn duimpje kent. En ook daar de uitdaging weer mee aan wil gaan.”

Nulandia wilde voorkomen dat andere clubs aan Van Delft gingen trekken. Er werd geïnformeerd, maar Van Delft heeft zijn werk in Nuland sowieso nog niet af. Dit seizoen was hij met zijn groep goed op weg naar het kampioenschap in de 4e klasse: er was een heuse tweestrijd met Avesteyn, maar het coronavirus gooide de plannen in de war. Spelers waren verdeeld om een verzoek in te dienen om te promoveren naar de 3e klasse, uiteindelijk is er niets ingediend. “Ik hoorde van iedere speler dat ze het liefst op eigen kracht willen promoveren, het liefst via een kampioenschap. Dat zegt iets over de groep”, zegt Van Delft. Dat is dan ook meteen het doel voor het nieuwe seizoen, benadrukt de trainer.

Guy Roux van Nuland?
Dat doet Van Delft met nagenoeg dezelfde selectie als dit seizoen. Iedereen gaat door en Marco van Lokven keert terug van eersteklasser HVCH, ook door de inspanningen van Van Delft en Burg. Als Van Delft zijn contract uitdient, is hij vijf seizoenen de trainer van Nulandia, net zoals hij eerder vijf seizoenen actief was bij FC Engelen, Baardwijk en TGG. Hij wisselt dus niet snel van club. “En zeker niet als het gezellig is”, zegt Van Delft met een lach. En als het gezellig en sportief goed blijft gaan, kan hij zo nog maar langer bij de club blijven. Guy Roux hield het zelfs ooit 44 jaar vol bij Auxerre. Van Delft: “Ik kan ook nog wel ff mee.”

Eén gedachte over “‘Voetbaldier’ Van Delft voorlopig bij Nulandia

  • 25 april 2020 om 20:22
    Permalink

    Mark proficiat met je contract verlenging.
    Gr, Johan van Schijndel.

Geef een reactie