17-jarig talent náást de Helvoirtse zijlijn

HELVOIRT – Op voetballend gebied lopen er een paar aardige spelers rond binnen de selectie van Helvoirt. Maar een van de grootste jonge talenten van de club is misschien wel Raf Verhoeven. De pas 17-jarige assistent-scheidsrechter van het eerste elftal baart wekelijks opzien, maar is er zelf allerminst van onder de indruk: “Ik ga gewoon door zoals ik het doe.”

Van het feit dat we hem een ‘talentvolle vlagger’ noemen, wordt Verhoeven al een beetje verlegen. “Dat zou ik nooit over mezelf zeggen”, haast hij zich te zeggen. Maar toch heeft hij alle reden om trots te zijn op wat hij het afgelopen jaar – als veruit de jongste grensrechter van de 2e klasse – heeft laten zien. “Hoe ik er ben ingerold? Nou, vorig jaar zochten ze een opvolger voor Jan van Iersel en dat wilde ik wel doen. Na een paar oefenwedstrijden had ik al wel zo iets van; ja, ik vind dit leuk en dit wil ik blijven doen. Zodoende ben ik nu al voor het tweede jaar vlagger van Helvoirt 1.”

Raf komt uit Helvoirt en speelde zelf in de jeugdselectieteams van de club. Als D-pupil ging hij naar VCB, waar hij nu in JO18 speelt. Hij had al vroeg belangstelling voor het scheidsrechtersvak, aangezien vader Harold ook al jaren de fluit hanteert bij Helvoirt. Zelf is Raf actief als jeugdscheidsrechter bij VCB, maar het vlaggen pakte hij op bij de club uit zijn woonplaats. “Ik was toen pas net 16, de minimumleeftijd voor een grensrechter bij standaardteams. Veel mensen zeggen: ben je niet te jong? Ik ben klein van stuk, dus ze zeggen wel eens dat ik pas 14 ben. Maar daar trek ik mij niks van aan. Aan de andere kant zeggen sommige mensen gelukkig ook: wow, knap dat je dit op zo’n jonge leeftijd doet, ga zo door. Daar focus ik me op.”

Commentaar en complimenten
Verhoeven toont wekelijks aan dat hij zich prima staande houdt langs de lijn in de 2e klasse F. Hij vlagt eerlijk en correct en is bovendien bestand tegen het onvermijdelijke commentaar vanuit het publiek. “Kreeg ik complimenten? Dat is heel leuk om te horen. Maar ik ga er zeker niet van naast mijn schoenen lopen. Ik ga gewoon door zoals ik het doe.”

De jongen uit Helvoirt heeft vooralsnog geen aspiraties. Aan doorbreken als grens- of scheidsrechter heeft hij dan ook nog geen seconde gedacht. “Ik wil voorlopig gewoon in deze klasse blijven vlaggen, vind het zo wel prima. Eerst maar eens ervaring opdoen. En dan later alsnog doorstoten naar het betaalde voetbal? Misschien wel. Wie weet wat de toekomst brengt.”

Foto: Hanny van der Linden

Geef een reactie