Niet meer omlaag bij overstap speeldag

DEN BOSCH – Vanaf seizoen 2022-2023 is het voor standaard mannenteams (eerste elftallen) die uitkomen in de 1e klasse of lager mogelijk om over te stappen qua speeldag en op hetzelfde niveau te blijven. Momenteel moeten clubs bij een overstap van de zondag- naar de zaterdagtak nog op het laagste niveau beginnen, maar dat is binnenkort dus verleden tijd.

‘Horizontaal overstappen’ noemt de KNVB de nieuwe situatie. De bond hoopt daarmee veel te sterke clubs of elftallen in de laagste standaardklassen te voorkomen en geeft clubs ruimte om een overstap mogelijk te maken zonder dat ze kelderen qua niveau. Aan de hand van het aantal teams per klasse en speeldag wordt ieder seizoen bij de indeling het aantal competities en clubs per competitie bepaald. Dit kan variëren van 12 tot 16. Hiermee voorkomt de KNVB dat door de in- en uitstroom van teams steeds weer extra clubs moeten degraderen of promoveren.

Laagste niveau
Al jaren neemt het aantal zondagclubs af. In onze regio stapte bijvoorbeeld OSC’45 afgelopen zomer over van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Zij speelden in de 4e klasse, maar stroomden op hun nieuwe speeldag op het laagste niveau (de 4e klasse) in. Daarin verloor OSC de eerste twee wedstrijden overigens allebei ruim. RKVSC maakte eerder ook de overstap van zondag naar zaterdag, maar dat werd geen onverdeeld succes. Al na een jaar was de kleine club uit Velddriel weer terug op zondag. In de nieuwe situatie is dat overigens niet meer mogelijk. Een standaardteam mag eens per 3 seizoenen horizontaal overstappen van speeldag.

Buiten ons volggebied zijn verschillende clubs de afgelopen jaren overgestapt naar het zaterdagvoetbal, met daarbij noodgedwongen de nodige degradaties tot gevolg. DESK ging bijvoorbeeld van de 3e klasse zondag naar de 4e klasse zaterdag en JVC Cuijk stopte zelfs als derde divisionist op zondag en ging ging verder in de 3e klasse zaterdag. Daarnaast zijn veel redelijk grote amateurclubs naast hun zondagtak ook met een zaterdagteam in de standaardklasse begonnen. Voorbeelden hiervan zijn Dongen, TOP, FC Tilburg, OSS’20 en Margriet.

Foto: Jan Verhoeven

Geef een antwoord