‘Scherpst van de snede, daarna een biertje’

HELVOIRT – De Van Helvoort Fairplay Cup, het inmiddels gebruikelijke voorbereidingstoernooi van Helvoirt, Nemelaer en Zwaluw VFC, wordt komende zaterdagavond gespeeld op de velden van Helvoirt. Menno van Hattum kijkt er naar uit om de degens te kruisen met de clubs uit naburige dorpen. “Op het scherpst van de snede, en daarna samen een biertje.”

De aanvaller gaat zijn zoveelste seizoen als selectiespeler van Helvoirt in. Het 11e of 12e alweer, hij is de tel een beetje kwijt. Van Hattum, zoon van trainer Henk, hoopt op een serieuzer jaar dan we achter de rug hebben. “Hoe wij erop staan?”, herhaalt hij onze eerste vraag. “Dat is best lastig te zeggen. Grotendeels is de groep hetzelfde gebleven. Maar we hebben natuurlijk al even niet meer om de knikkers gespeeld.” De eerste oefenresultaten zijn prima. Er werd nog met 2-4 verloren van Dongen O23, maar daarna met 0-2 gewonnen bij Berghem Sport én Sarto en gisteravond werd het zelfs 1-8 tegen het tweede elftal van de Tilburgse derdeklasser ZIGO. Van Hattum nam drie treffers voor zijn rekening.

Competitief tintje
Zoals ieder jaar is de selectie van Helvoirt weer versterkt door talenten uit de eigen jeugd. Zeven jonge spelers stroomden door naar de hoofdmacht. “Of daar wat bij zit voor het eerste? Dat denk ik wel. Er lopen echt wel wat getalenteerde jongens bij, die het niveau aankunnen.”

Ongetwijfeld krijgen ze ook dit weekend weer hun kansen, als Helvoirt het tegen Nemelaer en Zwaluw VFC opneemt. Vriendschappelijk, maar met een competitief tintje. Er wordt immers gestreden om de Van Helvoirt Fairplay Cup, vernoemd naar de gedeelde kledingsponsor. Zwaluw won de eerste editie, de tweede en derde keer ging Nemelaer met de eer aan de haal. Een mooie gelegenheid wellicht voor Van Hattum en de zijnen om nog eens extra hun best te doen. Maar dat zegt hij niet nodig te hebben: “Wij kijken er altijd naar uit om weer echte derby’s te spelen. Met name tegen Nemelaer. Binnen de lijnen worden er dan altijd op het scherpst van de snede duels uitgevochten, om achteraf weer gezamenlijk een biertje te drinken. Altijd leuk om weer tegen die jongens uit Haaren te spelen. En dan treffen we ze over twee weken nog in de beker ook.”

Graadmeter
Over de Vughtse derdeklasser weet Van Hattum wat minder. “Bij Zwaluw is een stel spelers teruggekomen, toch? Lucas Stilmant ken ik. Goede speler en leuke gast. Olaf van Berkel ook? Daar heb ik nog tegen gespeeld toen hij bij Real Lunet en SVSSS zat. Stond ik zelfs tegen. Prima speler, leuk om met hem duels uit te vechten. Zwaluw lijkt me een grote titelkandidaat in de 3e klasse, al is en blijft het daar wel altijd lastig te voorspellen. Er spelen veel teams in waar lastig tegen te winnen valt. Zaterdag maar eens zien waar wij zelf toe in staat zijn. We treffen twee sterke ploegen, dus een mooie graadmeter richting de aanstaande competitie.”

Foto: Jan Verhoeven

Geef een antwoord