Jubileum voor thuishaven Bossche voetbalprofs

DEN BOSCH – Stadion De Vliert werd vandaag 70 jaar geleden officieel geopend. Van het oorspronkelijke, in 1951 geopende, stadion is nog maar weinig over. Alleen de Oosttribune staat, vandaag exact 70 jaar later, nog altijd fier overeind. Totaal onherkenbaar, dat wel, maar voor vele Bossche voetballiefhebbers blijft ‘de M-Side’, zoals de tribune al decennialang in de volksmond wordt genoemd, een nostalgische plek.

Weinig voetbalfanaten in de regio zullen niet ooit een bezoekje hebben gebracht aan het Bossche stadion. Was het niet in de succesvolle jaren 80, toen de traditionele top-3 nog met angst en beven naar de Brabantse hoofdstad kwam, dan wel in de afgelopen decennia, waarin kampioenschappen, periodetitels en mooie overwinningen werden gevierd, maar het vaak ook kommer en kwel was voor de Bossche fans.

Nostalgie
De meestal vervloekte – maar tegelijkertijd ook karakteristieke – sintelbaan verdween al halverwege de jaren 90. De staantribunes, waar op de hoogtijdagen zomaar 30.000 toeschouwers een plekje vonden, werden destijds ook met grof geweld een kopje kleiner gemaakt. De toegangspoort en het tunneltje naar het voormalige stadionplein bleven bestaan, maar het café-restaurant van Gerrit Schulte, het frietkotje bij de toenmalige kruising van de Aartshertogenlaan en de Graafseweg en de caravan die diende als fanshop, ze zijn allemaal verdwenen.

Tegenwoordig moet men het doen met een kunstgrasveld en knalrode kantoorgebouwen achter de doelen. Maar over de nostalgie die de oude Vliert uitstraalde, beschikt zijn nieuwere variant toch ook nog zeker. De M-Side behield altijd zijn karakter. Die tribune, die vorig jaar blauw-witte kleuren kreeg, is sinds kort weer ouderwets goed gevuld. En mochten de prestaties – met de nieuwe overname – binnenkort beter worden, dan zullen ongetwijfeld ook de andere tribunes weer beter bevolkt raken. Het is nog de vraag in hoeverre de Amerikaanse inmenging gaat zorgen voor nieuwe stadionplannen. Tot die tijd zal De Vliert de trotse thuishaven van de Bossche voetbalprofs blijven, zoals zij dat al 70 jaar is.

Geef een antwoord