Groen-wit weg uit Bossche voetbalcultuur

DEN BOSCH – Ruim 25 jaar geleden waren er, met Hertogstad en TGG, nog twee Bossche voetbalclubs met groen-witte tenues. Vanaf komend seizoen verdwijnt die kleurencombinatie uit de Bossche voetbalcultuur. Waar in 1997 Hertogstad fuseerde met Concordia SVD tot CHC, gaan TGG en OSC’45 nu samen de nieuwe vereniging DBN’22 vormen. Daarmee komt een einde aan een gedenkwaardige periode, waarop wij graag nog eens terugblikken.

Meestentijds gedwongen verhuizingen vormen een rode draad in de geschiedenis van TGG. Voormalig voorzitter Piet Viguurs zei ooit: “Als er met een verhuizing van een voetbalclub punten waren te verdienen, dan was TGG – gegeven de historie – dé kampioen van alle Bossche verenigingen.”

Het begon in 1948 op een veld aan de Vlijmenseweg. Daarna volgden de Van Herpensweide, de Oosterplas, de Pettelaar, het veld van het Sint Janslyceum, De Vliert, (tijdelijk) De Meerendonk en de laatste 22 jaar de huidige locatie op sportpark De Donken. Een wederom ‘gedwongen’ verhuizing ligt nu (mede) aan de bakermat van de nieuwe vereniging DBN’22.

Sfeer en gezelligheid
Veelal bivakkeerde het eerste elftal van TGG in de 3e of 4e klasse. Sportief gezien was spelen in de 2e klasse het hoogtepunt, maar niet iedereen was er heel rouwig om dat dat maar één seizoen duurde. Nauwelijks tegenstanders uit de regio Den Bosch, met als gevolg veel reizen en weinig publieke belangstelling, hetgeen de gezelligheid niet altijd ten goede kwam. En sfeer en gezelligheid hebben altijd hoog in het vaandel gestaan bij TGG.

Drie A-teams
De jeugdafdeling floreerde regelmatig, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Ooit waren er bijvoorbeeld drie A-teams, wat nu O19 heet, je kunt het je nauwelijks meer voorstellen. Er werden teams Brabants kampioen, er waren gewonnen bekerfinales en regelmatig stroomden er spelers door naar (de jeugd van) clubs in het betaald voetbal.

Een paar namen van TGG’ers die ook daadwerkelijk de stap wisten te maken naar het eerste elftal van profclubs zijn Chris van den Dungen (FC Den Bosch en AZ’67), Jos Peltzer (FC Den Bosch en Sparta), Björn van der Doelen (PSV en NEC), Bobby Schoonens (RKC Waalwijk) en Ilias Zaimi (FC Den Bosch). Wellicht wordt Justin Hubner, huidig speler van Wolverhampton Wanderers U23, de volgende voormalig TGG-jeugdspeler in dit mooie rijtje namen.

Voorloper in Brabant
Er waren ook mindere tijden. Nog niet zo heel lang geleden was het aantal jeugdteams tot een minimum gedaald, maar door de inzet van vrijwilligers – voor iedere amateurclub onmisbaar – is de jeugdafdeling weer flink gegroeid. Trots is heel TGG ook op het G-team. Meer dan 30 jaar geleden (in 1988) gestart als voorloper in Brabant, heeft het G-voetbal een prominente plaats binnen de club verworven. Momenteel zijn zij zelfs onderwerp van een documentaire die iedere zaterdagavond wordt uitgezonden op Omroep Brabant (The Goalgetters, meer dan voetbal).

Reünie
Op de allerlaatste speeldag van de reguliere competitie won TGG 1 met 2-1 van RKDVC en dat bleek de laatste wedstrijd in het bestaan van de club. Met zijn eerste seizoenstreffer tekende Ricardo Kazanci niet alleen voor directe handhaving, maar ook meteen voor de historische laatste goal in het bestaan van TGG. Na 74 jaar houdt de club op te bestaan. Uit de harten van huidige en voormalige leden zal die echter nooit verdwijnen. De verhalen en herinneringen zullen blijven worden gekoesterd. Ze worden meegenomen naar de nieuwe vereniging DBN’22, net als de sfeer en gezelligheid. Een mooie toekomst ligt in het verschiet.

Ter afsluiting van een fantastische periode van 74 jaar TGG nodigt het bestuur (oud)leden en andere betrokkenen uit voor een reünie op zondag 26 juni. Vanaf 14.00 uur vindt die plaats in het (nu nog) clubhuis op sportpark De Donken.

Zie ook:
Nieuwe fusieclub begint niet op eigen sportpark (03-03-’22)
Gezonde club terug op sportpark Noord (21-01-’22)