Elf vragen aan… André de Vaan

VLIJMEN – In onze wekelijks rubriek dit keer weer eens een KNVB-scheidsrechter uit de 073-regio. En niet zomaar een, want de beurt is aan nestor André de Vaan, die met zijn 70 jaar nog steeds iedere zondag zijn mannetje staat en ook daarbuiten van grote waarde is voor de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS) van Den Bosch en omstreken.

 • Naam: André de Vaan.
 • Geboren: 30 maart 1952 in Nieuwkuijk.
 • Club(s): Elshout. Mijn vrouw komt daar vandaan en de rest van haar familie voetbalde ook bij Elshout en vroeg of ik daar kwam voetballen. ‘s Morgens deed ik dan cafévoetbal en ‘s middags het veld op bij Elshout.
 • Positie: Scheidsrechter, al sinds jaar en dag. Ik heb maar drie jaar bij Elshout gespeeld, tot mijn 25e, toen scheurde ik mijn kruisband af. Na mijn herstel heb ik een paar wedstrijden voor mijn elftal gefloten en omdat ik dat leuk vond, ben ik toen de cursus gaan volgen. Dat was nog bij Jo van Balsfoort.
 • Dagelijks leven: Ik heb in mijn werkzame periode de planning gedaan van een groot transportbedrijf, maar ben inmiddels gepensioneerd. Ik sport graag, fluit graag voetbalwedstrijden, en organiseer activiteiten en scheidsrechterscursussen voor de COVS. In de voetballoze periode ga ik drie keer in de week een uur vol gas spinnen om de conditie op peil te houden. Da’s echt gaaf, als je dat met een groep doet.
 1. Sterkste/zwakste punt: Ik hoor vaak dat ik rustig blijf en prettig ben in de omgang met spelers. Daarentegen geef ik wel eens geel, waar rood misschien beter was geweest. Ik was zelf ook geen gemakkelijke voetballer, al heb ik nooit een gele kaart gehad. Kwam ook omdat die er toen nog niet waren…
 2. Kunst- of natuurgras: Natuurgras. Maar alleen als er goede lijnen op staan. Zo niet, dan kies ik voor kunstgras.
 3. Kleur voetbalschoenen: Ik ga aan mijn 45e seizoen beginnen en loopt nog altijd gewoon op zwarte schoenen.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Ik fluit zelf ook het liefst in een zwart tenue. Verder vond ik het oude tenue van BMC mooi, omdat dat een beetje op dat van Ajax lijkt. Het hoofdveld van SCG’18 is heel gezellig, door het kuipgevoel met de verhoging rondom en een frisse aanblik door het
  kunstgras.
 5. Mooiste voetbalmoment: In het begin van mijn carrière werden we – door een ongeval van Ruud Bossen, die eigenlijk zou fluiten – met twee collega’s van het trainingsveld geplukt, om een competitiewedstrijd van FC Den Bosch 2 te leiden. Met geleende spullen en 30 rapporteurs op de tribune. Recent was ook de finale van de nacompetitie tussen ODC en DOSL uit Leende prachtig om mee te maken.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: Ik ben wel eens mijn zwarte scheidsrechtersbroek vergeten. Toen heb ik de wedstrijd in een geleende witte broek gefloten, da’s nie fijn.
 7. Opvallendste teamgenoot: Dan kies ik voor twee toppers, Lorenzo Cairo en Roy Witlox. Die hebben allebei de top van het amateurvoetbal gehaald. Lorenzo is inmiddels jammer genoeg gestopt.
 8. Voetbalhumor: Bij een helaas veel te vroeg overleden collega had iemand van de thuisclub, die de door hem gefloten wedstrijd had verloren, een bedorven vis in zijn tas gestopt. Hij kon de tas bij thuiskomst weggooien.
 9. Wat wil je nog bereiken: Op scheidsrechtersgebied lekker mijn wedstrijdje fluiten op zondag. Door al die inhaalwedstrijden waren dat er afgelopen seizoen 44 officiële. Ik was eigenlijk gepromoveerd binnen het scheidsrechterskorps, maar ben – gezien mijn leeftijd – aan het afbouwen. Ik heb daarom mijn promotie teruggegeven aan de KNVB en gezegd dat nu de jeugd aan zet is. Ik fluit nu meestal in de 3e klasse, maar zou naar de 2e klasse mogen. En soms de 1e klasse. Zou niet goed zijn als ik daar als 70-jarige aan moet komen. Je moet ook je plaats en grens weten.
  Met de COVS zijn wij bezig om de arbitrage bij alle clubs uit Groot ‘s-Hertogenbosch te ondersteunen, voor die verenigingen die dit willen, met financiële hulp uit het sportakkoord. En dan maar hopen dat het gezonde verstand bij een aantal terugkomt, zodat onze mooie voetbalsport niet kapotgemaakt wordt. Anders moeten over een aantal jaren alle wedstrijden bij de clubs door eigen mensen gefloten worden, omdat we geen scheidsrechters meer hebben.
 10. Beste speler uit de regio: Ik heb wel een tweetal opvallende spelers van vroeger, die het nu goed doen als trainer. Henri van den Braak, nu coach bij DVG, en Werner Cools van VOAB. Die waren als speler altijd pratend aanwezig, maar wel met respect.
 11. Opvallendste regioclub: De COVS natuurlijk. We hebben op dit moment de grootste stijging van jeugdige scheidsrechters uit het hele district, en daar zijn we best trots op. Maar er is nog veel te doen richting ons 100-jarig jubileum op 29 november 2026. Op dit moment hebben wij 4 leden in het betaalde voetbal, ook dat helpt met de aantrekkingskracht voor de vereniging.
  Vandaag houden we toevallig onze seizoensopening, dit jaar bij FC Engelen. We hebben een training en de nieuwe spelregels worden uitgelegd door een KNVB-docent. Niet alleen leden, maar ook clubscheidsrechters uit de regio mogen gratis deelnemen. Een van de vele activiteiten die we organiseren om het scheidsrechtersvak te promoten.
Foto: Hans de Laat