Soufiane Bakkali: paar plaatsen terug

VLIJMEN – Een van de nieuwe namen bij Vlijmense Boys is Soufiane Bakkali. De spits is, net als doelman Coen Burg, teruggekeerd bij de club waar hij als jonge jongen ooit debuteerde. Om met zijn broertje Ayoub te kunnen voetballen, maar ook om te presteren. “Het is prima dat ze niet zijn gepromoveerd”, denkt de routinier.

Hoewel Vlijmen het moet doen zonder vijf basisspelers van vorig seizoen, is het elftal volgens Bakkali kwalitatief niet heel veel minder geworden. Dimitri Ruyken vertrok naar Baardwijk, Youri Ruyken ging zijn heil zoeken bij RWB, Matthew van Dommelen en Djemal Arikan stapten over naar Wilhelmina’26 en Stef Lammers ligt er waarschijnlijk het hele seizoen uit met een blessure. “Daarvoor zijn Coen en ik teruggekomen. En twee Polen, Oskan en Jakub Stanik, van FC Tilburg. Maar we hebben er ook wat talentvolle gasten bij zitten. Nadim Azzoubaa en Justin Ling komen bijvoorbeeld door vanuit de jeugd.” Voor de 3e klasse kan er een prima team opgesteld worden, denkt de verzekeringsadviseur. “Waren ze gepromoveerd, dan was dat een stuk lastiger geworden. De tegenstand in de 2e klasse is heel wat sterker.”

Terugkeren
Bakkali kan het weten. Hij verliet (in het kielzog van trainer Stefan Brok) Vlijmense Boys in 2011 en voetbalde sindsdien – in het shirt van CHC, NOAD’32 en met name WSC – bijna louter in de 2e klasse. De 81 doelpunten die hij produceerde, geven aan dat hij een belangrijke kracht was in de formaties. Maar het is tijd om terug te keren op het oude nest. “Ik ben inmiddels 31, heb een dochtertje gekregen en ik ben vorig jaar van Waalwijk naar Haarsteeg verhuisd, dus Vlijmen is lekker in de buurt. En daarbij kan ik nog even een paar jaar met m’n broertje voetballen.”

Toch laat Bakkali ook doorschemeren dat hij het had gehad bij WSC. “Daar zijn wat dingen gebeurd waardoor de keuze voor een andere club makkelijker werd. Ik was er wel klaar, heb het seizoen ook niet afgemaakt. Ben een paar wedstrijden voor het einde gestopt. Op een gegeven moment kreeg ik nog maar heel weinig of zelfs geen speelminuten. De nieuwe trainer, Peter Verzijl, deed heel raar. Hij hield zich vooral bezig met het inpassen en laten debuteren van zoveel mogelijk jeugd. Dat lag niet lekker bij de oudere jongens. Ik had op meer krediet en waardering gerekend, na al die jaren bij WSC. Ik heb er in 6 jaar 46 gemaakt, maar kreeg als topscorer van het afgelopen decennium niet eens een afscheid vanuit de club. Ik ben aan het einde zelf maar teruggegaan om de jongens gedag te zeggen.”

Meegezeten
Het trieste einde van zijn voetbaltijd in Waalwijk zorgde er wel voor dat Bakkali zijn nieuwe ploeg alvast aan het werk kon zien. “Ik heb wat wedstrijden gekeken en hoorde natuurlijk ook veel van m’n broertje. Het is knap wat ze vorig jaar hebben laten zien, maar het heeft ook wel meegezeten voor Vlijmen. Ze sprongen er niet uit of zo. Daarom vind ik het ook niet jammer dat ze niet gepromoveerd zijn. Ik snap dat de jongens voor het kampioenschap hebben gestreden, maar voor Vlijmen is het het beste om in de 3e klasse te spelen. De derby’s tegen Haarsteeg, Nieuwkuijk en RKDVC blijven behouden, we spelen alles lekker in de buurt en hoeven nu tenminste niet naar Roosendaal of Wouw.”

Het woord ‘afbouwen’ wil Bakkali niet gebruiken, maar hij gaat er wel vanuit dat Vlijmense Boys zijn laatste club is. “Ik ga in het veld een paar plaatsen terug, naar centraal achterin of verdedigend op het middenveld. Voorin hebben we genoeg kwaliteit. Hopelijk kunnen we ondanks het vertrek van een aantal belangrijke jongens weer bovenin mee gaan draaien. En kan ik zelf, met mijn ervaring, belangrijk zijn in het relatief jonge team.”

In de 073voetbalkrant, die momenteel door de hele voetbalregio wordt verspreid via alle clubs, sportzaken, supermarkten en andere afhaalpunten, onder meer een interview met Björn van Bijnen, die vorig seizoen – na zijn terugkeer in november – niet alleen clubtopscorer werd, maar ook de grote winnaar van ons regionale topscorersklassement.