Maas: ‘Kijk eens waar we nu staan’

DEN BOSCH – Met CHC gaat het de laatste jaren de goede kant op. Niet alleen het eerste elftal heeft de weg naar boven gevonden, ook de jeugdafdeling – die op sterven na dood was – kreeg nieuw leven ingeblazen. Wesley Maas is een van de grote initiators achter dat laatste. “Kijk eens waar we nu staan.”

Met recht mag Maas een echte CHC’er genoemd worden. “Ik heb er eigenlijk de hele jeugd doorlopen en voetbal nog steeds in een vriendenteam, het huidige 6e”, zo legt hij uit. “Mijn zoontje voetbalt hier inmiddels ook, in de JO8-1.” Een jaar of zes geleden bestond dat team helemaal niet. Toen zag het er allemaal heel anders uit, geeft Maas toe: “We zaten met de club echt op een dieptepunt. Een teruglopend ledenaantal, ontevreden leden, noem het maar op. Tijdens de algemene ledenvergadering kwam alles aan bod en ik zei tegen het bestuur: ‘als ik ergens mee kan helpen, dan geef me maar een belletje’. Voordat ik het wist zat ik zélf in het hoofdbestuur.”

Nog steeds hoort de 33-jarige Bosschenaar bij de bestuurders van CHC. “We hebben een leuk clubje, de meesten voetballen zelf ook allemaal bij de senioren. We beginnen de vruchten te plukken van een paar jaar hard werken achter de schermen. En we merken dat steeds meer mensen mee willen doen, bereid zijn om iets te doen voor de club.”

Voorlopen
Begin 2019 besloot Maas zijn aandacht te gaan verleggen naar de jeugd van CHC. “Op dat moment deed ik nog een stukje wedstrijdsecretariaat erbij en dat zag er met momenten niet echt goed uit destijds. Teams die niet kwamen opdagen, allerlei boetes van de KNVB. Ik begon met het schrijven van een plan voor de jeugd en ging praten met wat jeugdtrainers. Samen met medebestuurslid Davy Meulenberg heb ik het opgepakt. Davy doet vooral veel achter de schermen, ik was meer op het veld te vinden. We vullen elkaar heel goed aan.”

Op het moment dat het duo instapte, verklaarde bijna iedereen ze voor gek. “Dat er toch niets te maken viel van de jeugd hier, en zo. We begonnen met 32 jeugdleden en een handjevol trainers. Dat was de hele jeugdafdeling… Nu, drie jaar verder, hebben we 32 jeugdtráiners, een zestallig jeugdbestuur, een hoofd jeugdopleiding, drie keeperstrainers en zitten we rond de 200 jeugdleden. We doen het zelfs zo goed dat we vóórlopen op de doelen die we hadden gesteld. Over twee jaar, als het 5-jarenplan afloopt, hebben we een solide basis en een structuur waarmee we de komende tijd vooruit kunnen.”

In de lift
In het begin waren het vooral vrienden, kennissen en spelers uit de seniorenteams die benaderd werden om met hun kind(eren) bij CHC te komen voetballen. “Daarna zijn we activiteiten gaan organiseren om nog meer jeugd aan te trekken. Die organiseren we nu nog steeds, maar de ouders hebben het er ook over op de schoolpleinen. Dan weet je dat je het goed doet.”

Eigenlijk houdt Maas er totaal niet van om de publiciteit op te zoeken, zo zegt hij. “Maar ik merk dat veel mensen van buiten de club nog steeds een bepaald beeld hebben van CHC. Wat ik ook wel begrijp, hoor. Maar ik vond dat het nu tijd was om juist wél ons verhaal te doen. Om te laten zien wat voor ontwikkeling we de afgelopen jaren hebben gemaakt. CHC zit echt in de lift. Onlangs hebben we nog 105 zonnepanelen laten installeren en al onze verlichting, zowel op het veld als in het clubhuis, is vervangen voor LED. De gemeente heeft toegezegd dat we een kunstgras krijgen en we zijn bezig met de renovatie van de kleedkamers, er is een nieuwe speeltuin geplaatst en veel geïnvesteerd in materialen voor de jeugd en de trainers.”

Blauwe maandag
Het belangrijkste vindt Maas nog wel dat iedereen zich gedraagt: “Bij de jeugd hebben we geen enkele wanklank gehad. Samen met de trainers zitten we erg kort op de normen en waarden. En dat gaat heel goed, ook bij de senioren. Helaas was er vorig jaar één incident met een nieuw seniorenteam dat bij ons was komen voetballen. We hebben ze direct uit de competitie gehaald, maar het kwaad was al geschied. Het kwam meteen in het nieuws en daar baalden we enorm van. We zijn hier heel goed op weg, maar dat wordt dan door spelers die net een blauwe maandag lid zijn weer afgebroken.”

Gelukkig is er toch ook vooral positief nieuws te melden, besluit Maas: “Alles begint goed op zijn plek te vallen. We zijn weer financieel gezond, hebben een paar grote investeringen kunnen doen en de jeugd doet het super. Alles verloopt compleet in lijn der verwachting en daar zijn we natuurlijk enorm trots op. Bijna iedereen verklaarde me voor gek, maar kijk eens waar we nu staan.”