Uit de krant: Dé nieuwe club van Noord (1)

DEN BOSCH – Voor iedereen die de eerste 073voetbalkrant heeft gemist, plaatsen we de interviews die daar in te lezen waren ook online. Vandaag deel 1 van het uitgebreide artikel over DBN’22.

In Den Bosch-Noord is het tijd voor een nieuw tijdperk. De prestaties van OSC’45 en TGG zijn opgetekend in de geschiedenisboeken. Vanaf dit seizoen is DBN’22 dé club van het stadsdeel. We spraken met een aantal prominente clubleden over de voor- en nadelen van de fusie, hun gevoel bij de samensmelting en de verwachtingen voor het debuutjaar en de toekomst.

“De historie van de club is rijk aan mooie herinneringen en verhalen en zal bij veel oud-leden nog een glimlach opleveren, maar OSC’45 had simpelweg echt een nieuwe impuls nodig. Dat zag iedereen binnen de club wel in.” Bart van Poppelen trapt realistisch af. Hij sprong er als voormalig bestuurslid – ‘toen mijn clubje het moeilijk had’ – anderhalf jaar geleden weer in. “Ik heb sommige vuurtjes weer wat opgestookt, op een positieve manier, en nu staat er een grote groep met loyale leden, die de schouders er weer onder wil zetten. Samen met de mensen van TGG gaan we er iets moois van maken. Een mooi nieuw verhaal starten.”

Dat er best nog wel wat drempels te overwinnen zijn, weet hij – inmiddels weer bestuurslid – maar al te goed. “We starten bovendien op een complex wat krapjes is voor zo’n 600 leden, maar het gevoel is goed. Vanaf het moment dat we op het nieuwe complex op Sportpark Noord zitten, zie ik DBN’22 gestaag en verantwoord groeien. Maar we gaan niet groeien om het groeien. We willen een vereniging zijn waar iedereen zich thuis voelt, waar het gezellig is en waar de organisatie staat als een huis. Pas als die er klaar voor is, willen we doorgroeien. Stap voor stap en met behoud van onze cultuur.”

Overgangsfase
De gedwongen verhuizing van de ruim 400 TGG-leden zit Jeffrey Rynenberg nog niet helemaal lekker. “Die is helaas ten koste gegaan van de kleuren, het logo en de identiteit van onze club. Maar we krijgen er gelukkig wel een sterk vernieuwd complex voor terug. TGG timmerde al aan de weg en we zijn goed bezig. Daar hoort ook een complex bij met een professionele uitstraling.” De voormalig voorzitter van de derdeklasser en eerste preses van DBN’22 ziet dit seizoen puur als een overgangsfase. “We moeten nieuwe leden goed kunnen ontvangen, maar zitten voorlopig nog wel op het oude complex, omdat het beoogde sportpark aan het Wielsem wordt vernieuwd.”

Het eerste zaterdagteam (voormalig OSC’45) en de zondagtak (voorheen TGG) zijn allebei versterkt. Rynenberg denkt dat ze allebei goed gaan presteren. “Zaterdag 1 moet in de middenmoot of misschien nog iets hoger kunnen eindigen. De zondag moet echt voor een periode gaan. Afgelopen seizoen was onnodig teleurstellend. Dit jaar hebben we ook een onder 23-team, met ontzettend veel goede voetballers. Hopelijk gaan we daar nog jaren van genieten. Ik hoop van harte dat we een gezonde club blijven en of dat nu met 500 of 600 leden is, het belangrijkste moet zijn dat we dicht bij onszelf blijven. Flinke groei heeft niet altijd geresulteerd in een goede of gezellige club.”

Niet te vergelijken
Ook Joey van der Ree moest een paar keer flink slikken toen de fusieplannen op tafel kwamen. “Wat er is gebeurd, is op de eerste plaats niet meteen goed geweest voor TGG. Maar als we reëel kijken, kan het wel goed uitpakken. Dat heeft ook de doorslag gegeven bij het bestuur en alle leden. DBN’22 krijgt denk ik een belangrijke rol, als echte volksclub binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch, waarbij we ons motto ‘Gezellig Samen Thuis’ willen uitdragen.”

Dat veel ‘dorpse’ clubs met argwaan kijken naar hun Bossche collega’s, is de coördinator senioren en evenementen bekend. “Maar die beseffen zich niet altijd dat dat niet met elkaar te vergelijken valt. De luxe waar zij over het algemeen over beschikken – veel vrijwilligers, veel meer mensen met clubgevoel en geen concurrerende verenigingen – is er helaas nou eenmaal niet bij een club uit de stad. Voor DBN’22 een mooie uitdaging om iedereen het tegendeel te bewijzen. We waren met TGG al een goede weg ingeslagen. Een mooi voorbeeld is dat kinderen van de seniorenleden weer gewoon lid van TGG werden, in plaats van een willekeurige andere vereniging. Dat moeten we met DBN’22 doortrekken. We moeten nog meer een vereniging worden ván, vóór en mét de leden.”

Later deze week deel 2 van het artikel uit de 073voetbalkrant, waarin hoofdtrainers Jeroen Beekwilder en Ricardo Aguado, aanvoerder Bas van Zeelst en echte clubman Henri Wolfs aan het woord komen.