Uit de krant: Voetballen in de USA

EMPEL – Voor iedereen die de eerste 073voetbalkrant – aan het begin van het seizoen verspreid door de hele voetbalregio – heeft gemist, plaatsen we de interviews die daar in te lezen waren ook online. Dit keer een eigenlijk alweer achterhaald artikel (onderaan meer informatie daarover), uit de periode waarin Youri Vugts toeleefde naar het gaan voetballen in de USA.


Hij werd afgelopen winter vervroegd doorgeschoven vanuit de jeugd naar het eerste elftal. Maar van een doorbraak in Emplina 1 komt het voorlopig niet voor Youri Vugts. De 18-jarige middenvelder voetbalt dit seizoen zelfs helemaal niet op de Nederlandse velden. Hij verblijft momenteel in de Verenigde Staten, waar het voetballen wordt gecombineerd met studeren.

Met een beurs van een Amerikaanse universiteit op zak vloog de technisch vaardige middenvelder eind juli naar het beloofde land. “Op basis van mijn voetbalkwaliteiten werd ik uitgekozen”, vertelde hij ons net voor vertrek. “Ik ga daar marketing studeren aan de Morningside University in Iowa.”

Het begon allemaal al een paar jaar geleden, toen ie nog in de JO17 speelde, wijdt Vugts uit. “Toen nam KingsTalent contact met mij op. Dat is een bedrijf dat Nederlandse talenten begeleidt naar de Verenigde Staten. Ik volgde ze op Instagram en zo ging het balletje rollen. Destijds besloot ik om het niet te doen. Ik mocht immers met het eerste elftal van Emplina mee gaan trainen, toen nog onder William van Overbeek, uit het oogpunt om misschien nog de stap te kunnen maken naar FC Den Bosch. Dat lukte helaas niet en ook een paar testtrainingen bij Willem II, toen ik inmiddels JO19-speler was geworden, liepen op niks uit. Daarop besloot ik toch met KingsTalent in zee te gaan en te kijken wat het avontuur mij zou brengen.”

Veel geleerd
In de tijd dat Vugts bij Emplina voetbalde – hij is nooit bij een andere club geweest – is de tweedeklasser flink gegroeid. “Ik heb in de jeugd altijd op tweede divisieniveau gepeeld, tegen clubs als Feyenoord en Sparta. Veel geleerd ook, zeker bij O15 en O17, van Jaap Veen, en toen ik mocht mee trainen met het eerste. Wat ik het meeste ga missen? De mensen die aan de club zijn verbonden. Iedereen kent elkaar en er hangt altijd een gezellige sfeer.”

Voorlopig moet hij die sfeer dus missen. “Ik heb een beurs voor een jaar. Daarna wordt gekeken wat je bijdrage is geweest op sport- en academisch gebied. Daar wordt dan weer je beurs voor het volgende jaar op gebaseerd. Mijn intentie is om de studie daar af te maken, dus hopelijk blijf ik vier jaar weg. Wat me te wachten staat in Amerika weet ik echt niet. Het is spannend, maar ik hoop dat ik het super naar m’n zin krijg daar en veel nieuwe vrienden kan maken. Ik ga daar leven op een campus, waar ik mijn appartement deel met een Braziliaanse teamgenoot.”

Het leven bestaat vooral uit sporten en school. “We spelen in de competitie NAIA, die weer is opgedeeld in meerdere conferences. Mijn team speelt op het tweede niveau en doet elk jaar mee voor het kampioenschap. Het eerste halfjaar spelen we twee wedstrijden per week. Na de winterstop hebben we minder wedstrijden en meer tijd voor school. Ik ga Emplina wel missen, heb er natuurlijk vanaf mijn 6e tot 18e gespeeld, dus dat is heel vertrouwd. Maar deze kans wil ik met beide handen aangrijpen.”

Tot zijn spijt liet Vugts ons eind augustus weten dat hij nog die week alweer noodgedwongen moest terugkeren naar Nederland. Binnenkort vertelt hij in een nieuw interview op de site over het hoe en waarom van het wel heel korte verblijf in Amerika, de huidige stand van zaken en zijn (voetbal)toekomst.