Uit de krant: ‘Eredivisieteams jaloers op’

HINTHAM – Voor iedereen die de eerste 073voetbalkrant – aan het begin van het seizoen verspreid door de hele voetbalregio – heeft gemist, plaatsen we de interviews die daar in te lezen waren ook online. Dit keer het interview met het Hinthamse FC Den Bosch-talent Rik Mulders.


Met Rik Mulders (22) heeft FC Den Bosch mogelijk weer een pareltje uit de eigen jeugdopleiding in handen. De Bosschenaar debuteerde drie jaar geleden in de hoofdmacht, kwam inmiddels zo’n 60 keer in actie en zou zomaar eens door kunnen groeien naar een hoger niveau. Voorlopig hoopt hij te blijven genieten van de sfeer bij de wedstrijden van zijn club.

Tweeënhalf jaar lang probeerde Mulders het – vaak tevergeefs – om als middenvelder aan de bak te komen. Een echte vaste waarde werd hij niet. “Ik stond onder Erik van der Ven al eens rechtsback, maar een week later was ik linksbuiten.” Wegens een coronageval kwam hij, bij toeval dus, vorige winter weer eens rechts achterin te staan. Dat ging hem zo goed af dat het zijn vaste plek werd. “Ons pap moest even slikken. Een Mulders hoort niet in de verdediging volgens hem, wij zijn creatieve spelers. Maar hij begint langzaam bij te draaien. Ik ben ook eigenlijk een soort middenvelder, hè, kom veel mee op. Die rechtsbackpositie bevalt me wel.”

Mulders stamt uit een echte Bossche voetbalfamilie. Net als vader Han maakte ook oom Marijn furore in het zaalvoetbal en een andere oom, Joey, speelde voorheen eveneens in het eerste elftal van FC Den Bosch. “Allemaal goede voetballers”, zegt de jongste telg. “En Eef Mulders uiteraard ook nog, een broer van mijn opa. Die speelde bij FC Den Bosch, PSV en kwam zelfs uit voor het Nederlands elftal.”

Zelf voetbalt hij al vanaf zijn negende jaar bij FC Den Bosch. “Ik ben inmiddels meer dan de helft van mijn leven bij de club en heb in de jeugd eigenlijk altijd op 8, 10 of 11 gespeeld. Ik ben ook als middenvelder doorgebroken. Net voordat Erik van der Ven werd ontslagen, werd ik een vaste waarde. Na mijn knieblessure heb ik onder Jack de Gier pas écht mijn niveau gehaald.”

Eredivisie jaloers op
Mulders voetbalt sinds hij in de achterste linie staat zichtbaar met meer rust aan de bal. Zijn vechtlust en winnaarsmentaliteit zijn echter onveranderd. Hij is er mee aan het uitgroeien tot publiekslieveling. “Ik vind het ook steeds leuker worden, kan er beter uit de voeten dan tijdens sommige wedstrijden op het middenveld.” FC Den Bosch voelt als zijn tweede thuis. “Het is echt mijn cluppie”, beaamt de energieke Bosschenaar. “Sowieso doordat ik er de hele jeugd heb doorlopen en het er gewoon naar mijn zin heb. Daarom heb ik in mei ook bijgetekend tot 2025. Dit is een prima plek om door te ontwikkelen en speelminuten te maken.”

Stond hij nu niet op het veld, dan zat hij misschien wel als supporter op de tribune, denkt Mulders tot slot: “Zeker omdat ik ook nu nog met jongens uit de jeugd voetbal, Jorn van Hedel en Steven van der Heijden bijvoorbeeld, en hen ook wel als vrienden beschouw. De sfeer in het stadion vind ik ook leuk. Ik stond eind vorig seizoen aan de kant van de M-Side, toen daar fakkels en rookbommen werden afgestoken. Prachtig vond ik dat. Het is een ware twaalfde man, voor de grootte van FC Den Bosch echt super publiek. Daar zijn genoeg eredivisieteams jaloers op.”

Foto’s: Gerald van Zanten