Zwaluw VFC winnaar Meierij Cup

SINT MICHIELSGESTEL – Zwaluw VFC is als glorieuze winnaar uit de bus gekomen tijdens de slotavond van de Meierij Cup van 2022. In de finale rekenden de Vughtenaren (na strafschoppen) af met Trinitas Oisterwijk, dat in de halve finale SCG’18 uitschakelde.

Al vroeg tijdens de laatste avond van het zaalvoetbalevenement gingen de eerste regioclubs onderuit. ODC leek van SCG te winnen, maar in de allerlaatste seconde van de (voor het gevoel wel erg lange) laatste minuut kwam de thuisploeg op gelijke hoogte en via penalty’s ging ODC alsnog onderuit. Natuurlijk was ODC-coach Jordy van der Zande (voormalig keeper van het toernooi) teleurgesteld. “Maar de jongens hebben het fantastisch gedaan”, vond hij. “Helaas zat het geluk in de kwartfinale niet aan onze zijde.”

Het jeugdige Avanti’31 maakte tijdens de poulefase nog zo’n goede indruk, maar liet daar weinig van zien tegen latere finalist Trinitas. Vrij kansloos en volkomen terecht werd er met 3-1 verloren. “We kwamen er niet lekker in”, vertelde Avanti-verdediger Toon van der Heijden. “Trinitas was een niveautje hoger dan dat we in de poule tegen hadden gehad en een gebrek aan ervaring brak ons op. We wisten niet zo goed hoe we moesten staan toen we achter kwamen en hoe we druk moesten geven.”

De derde kwartfinale, tussen UDI’19 en Zwaluw, leek doelpuntloos te eindigen, maar dankzij een van richting veranderde vrije trap van Martin de Laat ging de derdeklasser ten koste van de derde divisionist door naar de halve finale. Hetzelfde gold voor Rhode, dat voormalig winnaar en drievoudig finalist Best Vooruit uitschakelde (3-2).

Loterij
In de halve finales was er strijd genoeg, maar goals bleven in beide duels uit. Trinitas versloeg SCG vanaf de stip en Zwaluw stuurde Rhode na de strafschoppenreeks naar de douche. “Penalty’s blijft een loterij”, was het treffende commentaar van SCG’er Tim van Vught.

Het leeuwendeel van het in groten getale opgekomen publiek (de organisatie telde een kleine duizend toeschouwers) bleef ondanks de uitschakeling van de thuisclub zitten voor de eindstrijd tussen Vught en Oisterwijk. Steffan Moes opende in de finale, na goed voorbereidend werk van Matthijs Bezem, de score, maar Trinitas kwam langszij en dus moesten opnieuw pingels voor de beslissing zorgen.

Door het vuur
Zwaluw was in de laatste ‘loterij’ van de avond de meest gelukkige en dat werd door de delegatie van de koploper van de 3e klasse C goed gevierd. “Fantastisch, dit laat maar weer eens zien wat voor een team wij zijn en dat wij voor z’n allen door het vuur gaan”, aldus de jubelende gelegenheidscoach Mateo Malbasic.

De individuele prijzen gingen na afloop, in een afgeladen volle kantine, naar spelers van vier verschillende clubs:

Keeper: Robbie Roelofs (ODC).
Talent: Teun Kuijpers (Avanti’31).
Topscorer: Jesse van den Oever (Rhode, 7 doelpunten).
Speler: Martin de Laat (Zwaluw VFC).