Zaterdag en zondag samenvoegen?

DEN BOSCH – Het is al jaren een hot item in de voetbalkantine en aan de bestuurstafels. Het zaterdag- en zondagvoetbal, zoals het Nederlandse amateurvoetbal dat al sinds jaar en dag kent, is in geding. De eerste stappen worden momenteel gezet; middels een ‘versterkte degradatieregeling’ (lees: er degraderen meer clubs dan normaal) wordt orde op zaken gesteld in de voetbalpiramide.

Veel clubs zullen hem dit seizoen (en volgend jaar) extra knijpen. In sommige competities van de eerste elftallen kunnen immers maar liefst vijf van de twaalf clubs degraderen. De KNVB wil op die manier zorgen voor meer evenwicht in het amateurvoetballandschap. Er zijn meer 3e dan 5e klassen, terwijl dat bij een ‘piramide’ juist andersom zou moeten zijn. Het doel van de bond: meer derby’s, kortere reisafstanden in lagere klassen en sterkere competities in de top.


Niet goed verdeeld

“We zien nu scheefgroei”, typeerde Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, de situatie onlangs op NOS.nl. “Het aantal klassen in bepaalde regio’s is niet meer goed verdeeld, door tal van clubs die van zondag naar zaterdag zijn gegaan. Niks doen is helaas geen optie, als we willen dat de competities spannender en gelijkwaardiger worden en blijven”, aldus Van der Zee.

Weekendvoetbal
Door de wat rigoureuze maatregelen die dit en komend seizoen genomen worden, moet de piramide over twee jaar weer kloppen. Dit seizoen is de hoofdklasse al 4e divisie gaan heten en vanaf volgend jaar worden in de 1e klasse, 4e divisie en 3e divisie de zaterdag- en zondagcompetities samengevoegd. ‘Weekendvoetbal’ is in de hogere competities van het landelijke amateurvoetbal dan dus een feit.

Vanaf de 2e klasse en lager blijven zaterdag- en zondagclubs apart ingedeeld. Voorlopig althans, want Van der Zee voorziet dat gemengd voetbal in de toekomst de realiteit wordt: “Maar we laten dat organisch gebeuren, zonder dwang. En mocht het problemen opleveren, dan gaan we met alle clubs bij elkaar in de kantine zitten en gaan we niet eerder weg voordat er een speelschema ligt.”

Foto: Cees van Raaij