Elf vragen aan… Lamber Walschots

DEN BOSCH – Een bekend gezicht op de regionale velden, dat op zo’n beetje elk sportpark wel een keer actief is geweest en daar zowel jeugd- als seniorenwedstrijden tot een goed einde heeft geleid. Lamber Walschots, een van de bekendste Bossche scheidsrechters, mag vandaag onze elf vragen beantwoorden.

 • Naam: Lamber Walschots. Ik ben vernoemd naar mijn opa, zo ging dat vroeger.
 • Geboren: Op 19 januari 1954 in ‘s-Hertogenbosch. Binnenkort word ik dus alweer 69 jaar.
 • Club(s): Mijn clubke is PSV en ik ben als scheidsrechter verbonden aan de KNVB.
 • Positie: Scheidsrechter.
 • Dagelijks leven: Ik woon in Den Bosch, vlakbij stadion De Vliert, en ben al bijna 43 jaar getrouwd met Anja. We hebben twee kinderen, die allebei een partner hebben en ik ben als opa keitrots op de twee kleinkinderen. Mijn leeftijd zegt het al; ik ben gepensioneerd, maar nog wel elke dag actief op allerlei gebied in de vorm van vrijwilligerswerk en diverse bestuursfuncties. Daarnaast dus elk weekend op pad als KNVB-scheidsrechter. Met veel plezier fluit ik op zaterdag bij de landelijke jeugd en op zondag bij diverse amateurverenigingen in de regio.
 1. Sterkste/zwakste punt: Ik blijf in moeilijke spelsituaties altijd rustig en raak niet in paniek. Zwak is dat ik niet snel genoeg disciplinair straffen uitdeel, bijvoorbeeld gele kaarten. Daardoor breng ik mezelf soms in de problemen.
 2. Kunst- of natuurgras: Hoewel het in de warme maanden best veel hitte uitstraalt, heb ik om eerlijk te zijn geen hekel aan kunstgras. Daar gaat mijn voorkeur zelfs naar uit.
 3. Kleur voetbalschoenen: Ik loop altijd op zwarte kunstgrasschoenen. Door die kleine noppen geeft mij dat een stabiel gevoel met fluiten.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Het klassieke thuistenue van PSV. En het mooiste sportpark heeft op dit moment toch wel OJC Rosmalen, maar bij diverse amateurclubs zijn er grote verbouwingen aan de gang. Onder meer bij Zwaluw VFC, waar ik net voor de winterstop nog de JO19-1 gefloten heb. Daarnaast zijn er het afgelopen jaar bij RKKSV en DBN’22 mooie nieuwe aanpassingen gerealiseerd.
 5. Mooiste voetbalmoment: De goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië tijdens het WK van 1998. In mijn eigen carrière vond ik het prachtig dat ik vorig jaar, bij een jeugdwedstrijd tussen OJC en SC Feijenoord samen met mijn kleindochter Juuls en beide teams het hoofdveld op kon lopen (zie foto).
 6. Dieptepunt/grootste blunder: Dat was toen ik op het veld stond en tot de ontdekking kwam dat ik mijn fluitje in de kleedkamer had laten liggen.
 7. Opvallendste medescheidsrechter: Roy Witlox. Van hem heb ik toch wel het een en ander geleerd. Bijvoorbeeld hoe je in bepaalde situaties ‘slim’ moet fluiten, om niet de problemen over jezelf af te roepen.
 8. Voetbalhumor: Toen ik klaar stond op het veld en mijn fluitje dus was vergeten, was mijn oplossing dat ik hoognodig een sanitaire stop moest maken.
 9. Wat wil je nog bereiken: Mijn doel is om nog jaren als scheidsrechter te kunnen fluiten, maar als ik dat vanuit de middencirkel moet gaan doen, dan is het hoog tijd om te stoppen.
 10. Beste speler uit de regio: Sam van Doremalen. Die viel me al op in de jeugd bij BVV. Uitstekende verdediger, met veel kracht. Jammer dat hij op een vervelende manier lange tijd niet heeft kunnen voetballen.
 11. Opvallendste regioclub: BVV. Ze hebben een moeilijke periode achter de rug, maar met een  compleet nieuw bestuur heeft BVV de weg terug omhoog gevonden. Met name in de jeugdafdeling wordt er op een positieve manier geprobeerd de club omhoog te brengen.
  Als afsluitend punt wil ik iedereen in de sport oproepen respect voor elkaar te tonen. Strijd, passie en kwaliteit zijn gewenst, respect, normen en waarden zijn een must.