De allerlaatste Vlijmen tegen Haarsteeg

HAARSTEEG/VLIJMEN – De állerlaatste Vlijmense derby die voorlopig (in competitieverband) zal plaatsvinden staat voor maandag op de planning. De laatste keer voordat Vlijmense Boys naar het zaterdagvoetbal verhuist, komt buurman Haarsteeg nog eenmaal op bezoek. Voor Haarsteeg-verdediger Anas Shoul wordt het een extra bijzondere wedstrijd: “Hier heb ik lang voor gewerkt.”

Shoul was een paar jaar gestopt wegens blessures, is aan het begin van dit seizoen weer begonnen en hoort de laatste weken weer bij de wedstrijdselectie van Haarsteeg 1. “Hij is teruggekeerd met een missie”, vertelt Robin van Esch. “Anas wilde maar één ding en dat is een derby spelen. En dan het liefst tegen Vlijmen.”

Het kind van de club, zoals de trainer hem noemt, moest van zijn oefenmeester aan de gang en slaagde. “Zeker twintig kilo is er inmiddels af. Zondag stond Anas voor de tweede keer in de basis”, vertelt de Haarsteeg-routinier als een trotse vader over zijn teamgenoot. “Of hij maandag ook speelt? Dat weet ik niet. Maar van mij mag het. Dit wordt zijn wedstrijd en we gaan hem als team daarin helpen. Wat is nou mooier om je doel te halen, wat dat ook is?”

Draaicirkel
Shoul zelf bevestigt dat het voor hem dé wedstrijd is. “Voor ons hele team wel, denk ik, maar voor mij zeker. Hier heb ik toch lang voor gewerkt. Om nog een paar wedstrijden mee te kunnen maken en met een mooie derby het seizoen af te sluiten. Leuk om nog een keer tegen Vlijmen te voetballen. Veel gasten die we kennen, jammer dat Stef Lammers niet meedoet. Goede vriend van me en dezelfde draaicirkel als ik, maar helaas gaat die wegens een kruisbandblessure volgend jaar pas weer starten.”

Zondag denkt Shoul zelf wel weer aan de aftrap te staan. “Daar ga ik wel vanuit. Linksback, tegen Jerre Maas. Ook al een jeugdvriend sinds we klein zijn – en nu nog steeds. Die nacompetitieplek gaan wij pakken tegen Vlijmen, zeker weten. Ik voorspel 2-0 door goals van Robin – alias Eschie, Messi – en Bjorn van den Wildenberg, beter bekend als Takkie. Die noemen we trouwens voortaan ‘flatgebouw’, omdat ie zo breed is geworden. Heeft veel in de sportschool gezeten tijdens zijn revalidatie. Je herkent hem bijna niet meer. Maar goed, als we maar winnen, hè.”

Niet allebei winnen
Een overwinning lijkt noodzakelijk om het seizoen van Haarsteeg nog wat op te rekken. “We hebben ons afgelopen weekend niet alleen veilig gespeeld”, legt Van Esch uit. “Als we maandag winnen, spelen we ook nog nacompetitie voor promotie. ZIGO en Engelen, de nummers 3 en 4, spelen tegen elkaar en kunnen dus nooit allebei winnen. Met drie punten gaan we over één van beiden heen.”

Hij voorspelt een gekkenhuis op sportpark De Hoge Heide, waar voor de allerlaatste keer in de historie een wedstrijd van het eerste elftal op ‘zondag’ gespeeld wordt. “Die gasten hebben voor 2500 euro aan vuurwerk ingeslagen”, lacht Van Esch. “Zij zijn al een tijdje gedegradeerd en gaan verder op zaterdag, maar wij spelen nog ergens om en zij gaan ons dat duizend procent niet gunnen. Het wordt sowieso een gedenkwaardige dag maandag.”