Vrezen voor verbanning naar klasse lager

DEN BOSCH – Net als vorig seizoen komt de KNVB pas een week voor aanvang van de competities met meer duidelijkheid omtrent de promotie-/degradatieregeling. Wel is nu al duidelijk dat er ook de komende jaargang weer een versterkte degradatie is, waardoor veel meer clubs dan gebruikelijk moeten vrezen voor verbanning naar een klasse lager.

Er waren vorig jaar nog 11 1e klassen in het Nederlandse amateurvoetbal. Dit seizoen zijn dat er nog maar 10 en volgend jaar gaat de bond er nóg 2 minder van maken. Het aantal 2e klassen gaat van 23 (in 2022-2023), via 19 (dit seizoen), naar 16 in 2024-2025. Bij de 3e klasses wordt er zo mogelijk nóg meer gesneden. Daar gaat het van 43 competities vorig jaar, via 38 nu, naar 32 in het volgende seizoen.

Pyramide
De KNVB wil de veelbesproken ‘pyramide’ in het amateurvoetbal na dit seizoen afgerond hebben. Er moeten in de nieuwe jaargang veel meer 4e en vooral 5e klasses bij zijn gekomen. Door de bank genomen zakt dus alles een niveau naar beneden. De clubs die bijvoorbeeld normaal het rechterrijtje (of middenmoot) van de 3e klasse vormden, zullen het linkerrijtje van de 4e klasse worden.

Foto: Marco Oomen