‘Gewoon niet in de buurt komen’

DEN BOSCH – Het amateurvoetballandschap gaat momenteel flink op de schop. Afgelopen seizoen was er al een ‘versterkte degradatieregeling’ en ook dit jaar degraderen er heel wat extra clubs. Zelfs in de 4e klasse van het zaterdagvoetbal, waar degradatie voorheen niet mogelijk was, wordt het oppassen geblazen.

Het komt er zo’n beetje op neer dat álle clubs uit het rechterrijtje van de zaterdag 4e klasse voortaan in de 5e klasse gaan voetballen. ‘De nummers 9, 10, 11, 12, 13 en 14 van de 4e klasse B en de nummers 7, 8, 9, 10, 11 en 12 van 4A en 4C t/m 4H degraderen naar de nieuw te vormen 5e klasse‘, zo is te lezen in de besluitenlijst van de KNVB.

Vaste klant
Het zaterdagteam van DBN’22, al jaren een vaste klant in de onderste regionen, lijkt een van de kinderen van de rekening te worden. “Voor ons zou het een prestatie zijn om als 7e te eindigen. Maar dan zijn we wel gedegradeerd. Ach, ook in de 5e klasse wordt er gewoon gevoetbald”, reageert coach Jeroen Beekwilder met een knipoog.

In top-6 eindigen
Giel Goesten is niet zo bang voor meteen degradatie in het eerste jaar dat Jan van Arckel op zaterdag voetbalt: “Gewoon zorgen dat je niet in de buurt komt”, glimlacht de trainer van Jan van Arckel. “Wij hebben maar 11 clubs in de competitie. Daarvan vliegen er 5 rechtstreeks uit, oftewel we zullen in de top-6 moeten eindigen om erin te blijven.”

Vlijmense Boys-trainer Bas van Engelen denkt dat het wel eens ‘een heel gevecht’ kan gaan worden: “We wilden dit jaar zo hoog mogelijk eindigen en volgend seizoen proberen te promoveren. Nu komt dit er tussendoor, afwachten wat het wordt. We hebben een compleet nieuw team en weten echt niet wat voor tegenstand we krijgen.”

Foto: Gerald van Zanten