Elf vragen aan… Timo van der Velden

DEN BOSCH – Vandaag begint de jaarlijkse ‘Week van de Scheidsrechter’ en dus konden we niet anders dan een van onze regionale arbiters uitlichten. De eer is aan Timo van der Velden, die al op jonge leeftijd voorzitter is van de COVS (Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters) én wekelijks zijn wedstrijd leidt in de zaterdag 2e klasse.

 • Naam: Timo van der Velden.
 • Geboren: 9 januari 2000 te ‘s-Hertogenbosch.
 • Club(s): Tegenwoordig COVS Den Bosch e.o. en de KNVB, voorheen Vlijmense Boys (2000-2014) en Haarsteeg (2014-2018).
 • Positie: Scheidsrechter in de 2e klasse zaterdag en ik maak onderdeel uit van het Ontwikkeltraject Scheidsrechter (OTS). Daarin heb je een eigen coach, extra bijeenkomsten, spelregeltoetsen en conditietesten. Daarnaast mag ik ook actief zijn in de Vrouwen Eredivisie als scheidsrechter en 4e official.
 • Dagelijks leven: Thuiswonend in Vlijmen, afstudeerstage bij CEVA in Waalwijk en voorzitter COVS Den Bosch e.o. (regionale scheidsrechtersvereniging).
 1. Sterkste/zwakste punt: Mijn zwakste punt is dat ik wel eens in de weg loop. Heel vervelend voor de spelers en mezelf. Ik sta wel open om te ontwikkelen als mens en scheidsrechter. Daarnaast straal ik veel rust uit op het veld en ben ik niet snel onder de indruk.
 2. Kunst- of natuurgras: Niks boven een goede grasmat, maar helaas is dat een uitzondering in het amateurvoetbal. Roda Boys heeft de velden wel altijd keurig op orde. Met de COVS-scheidsrechters trainen we bij BLC ook op natuurgras. Kunstgras is niet slecht, mits het niet versleten is.
 3. Kleur voetbalschoenen: Zwart. Een scheidsrechter hoort er niet eruit te springen met kleurrijke schoenen.
 4. Mooiste tenue en sportpark: De Watertoren, naast het hoofdveld van Nivo Sparta, heeft een machtige uitstraling. Het mooiste tenue vind ik het groene Nike scheidsrechtershirt wat op dit moment in omloop is.
 5. Mooiste voetbalmoment: De allerlaatste wedstrijd van Vlijmense Boys als zondagvereniging tegen Haarsteeg, die ik mocht fluiten. Twee clubs waar ik gespeeld heb, een hoop oud-ploeggenoten en een bomvol sportpark in Vlijmen. Een wedstrijd die altijd op (en soms over) het randje gespeeld wordt, verliep zonder problemen. Ik heb daar een mooie bijdrage aan kunnen leveren.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: Vrij recent nog zag ik tijdens de bekerwedstrijd Roda Boys – Almkerk een handsbal bij het winnende doelpunt van Roda Boys over het hoofd. Ik keek in de rug van de aanvaller en heb de bal nooit op de arm zien komen. Op dat moment sta je er alleen voor en dan ben ik jammer genoeg ook maar een mens.
 7. Opvallendste teamgenoot: André de Vaan. We rijden al vijf jaar samen naar alle activiteiten van de COVS, sparren altijd over scheidsrechtergerelateerde zaken en ik heb van hem veel geleerd. André kwam in mijn beginjaren ook regelmatig kijken en gaf me altijd veel tips. Mede dankzij hem ben ik de scheidsrechter die ik nu ben en heb ik al veel stappen kunnen maken. Daarnaast heeft André veel voor de COVS betekent. Zonder zijn inspanningen had de afdeling Den Bosch niet meer bestaan.
 8. Voetbalhumor: Soms voetballen we na onze training. Collega-scheidsrechter Jeffery Adu Boahen (bijnaam: Kudus) brengt altijd sfeer in de groep. Wanneer ik een slechte bal speel, dan roept hij dat ik naar de garage moet. Dan ligt iedereen dubbel van het lachen. Ik ben niet voor niets scheidsrechter geworden.
 9. Wat wil je nog bereiken: Dit seizoen wil ik een stap zetten naar de 1e klasse en voor de langere termijn wil ik ontdekken waar mijn plafond ligt als scheidsrechter. Daarnaast hoop ik in februari af te studeren en ga ik op zoek naar een baan. Ik hoop de COVS gezond en met een groeiend aantal leden naar de 100 jaar te kunnen loodsen in 2026. Onze vereniging kan heel veel betekenen voor elke scheidsrechter, ook voor clubscheidsrechters. Jammer genoeg wordt soms nog het beeld geschetst dat de COVS arbiters bij de voetbalclubs weghaalt en ze naar de KNVB brengt, maar dat is helemaal niet zo. Wij zijn er voor iedere scheidsrechter in zijn/haar ontwikkeling en ieder is vrij in zijn keus waar hij wilt fluiten.
 10. Beste speler uit de regio: Vorige week floot ik GRC’14 – Nivo Sparta en maakte ik kennis met Frenk Schaap van Nivo Sparta. Een speler die met zijn hart voetbalt en er alles voor over heeft om te winnen. Dat kan ik wel waarderen. Verder vind ik het leuk om te zien dat oud-ploeggenoot Gijs Douma het goed doet bij Emplina. Een nuchtere jongen die mooie progressie boekt.
 11. Opvallendste regioclub: Natuurlijk COVS Den Bosch. Vorig jaar waren we landelijk een van de weinige scheidsrechtersverenigingen met een stijgend aantal leden. We proberen samen te werken met Bossche voetbalverenigingen om de arbitrage naar een hoger plan te tillen. Helaas maken clubs hier nog te weinig gebruik van. Gelukkig gaat het bij een aantal verenigingen zoals Emplina, BLC en OJC de goede kant op met de scheidsrechters.
  Bij elke cursus verenigingsscheidsrechter, die we organiseren samen met de KNVB, hebben deze clubs inbreng met hun clubscheidsrechters. Binnen de COVS hebben we nieuwe initiatieven zoals het (digitale) Spelregelcafé. Daarin wordt in 45 minuten één thema behandeld, met alle addertjes onder het gras. Dit willen we verder uitrollen, want het is super leerzaam.
Foto: website voetbalclub WHS