Uit de krant: Wel of niet terug?

SCHIJNDEL – We spraken tijdens de zomervakantie met Bas Smulders (37), die toen na verschillende omzwervingen eindelijk terugkeerde op het Schijndelse sportpark Zuideinderpark. Hij wilde dan toch écht gaan afbouwen. “Als het goed is niet in het eerste, maar ik blijf beschikbaar”, zei hij in de 073voetbalkrant.


Smulders was in zijn jonge jaren een begenadigd talent. Hij voetbalde tien jaar bij Willem II, speelde in vertegenwoordigende jeugdelftallen en kwam zelfs tot drie optredens in de eredivisie. Toch brak hij net niet door en werd het Schijndel, waarmee hij zes jaar in de top van het amateurvoetbal speelde. “Nagenoeg iedereen had toen een BVO-verleden, heel anders dan nu”, kijkt Smulders, die later ook speelde bij Venray, OJC Rosmalen en WNC, terug. “Ik koos ervoor om af te sluiten waar ik vroeger was begonnen. Bij DVG dus, alleen is dat afsluiten niet helemaal gelukt”, lacht hij.

Twee jaar geleden werd Smulders door een vriend uit zijn Willem II-periode verleid om toch nog een keer hogerop te gaan. “Hij voetbalde bij eersteklasser EFC in Eersel en we wilden graag nog een keer samen spelen. Mooie tijd gehad, hoor. Leuk meegedaan in de competitie, zesde en derde geworden. In de tweede nacompetitieronde strandden we tegen de uiteindelijke promovendus Best Vooruit. Als we na de winterstop niet zoveel punten hadden gemorst, was er nog veel meer mogelijk geweest.”

Kinderfeestjes of Formule 1
Het sporthart klopt nog steeds als dat van een jonge hond, maar Smulders vindt het nu toch echt mooi geweest. “Ik kan het stiekem niet laten, maar het is een keer tijd voor andere dingen. Wat meer vrijheid doordeweeks. Af en toe padellen, training geven aan beide kids en op zondag hebben we vaak kinderfeestjes of kijk ik Formule 1. Ik verveel me echt niet.”

De voetbalnomade is na twaalf jaar terug bij Schijndel, maar sloot zich aan bij het vijfde elftal. Lekker op zondagochtend een potje voetballen, zonder verdere verplichtingen. Maar tóch is de kans groot dat we hem dit seizoen nog als vanouds in het eerste zien schitteren. “Was helemaal niet mijn bedoeling, maar de oude en nieuwe trainer hebben me benaderd en ik heb aangegeven in nood beschikbaar te zijn. In principe dus één of twee keer, misschien zelfs wel helemaal niet. Ik wil eigenlijk gewoon lekker ballen in het vijfde.”

Weer lekker aanvallen
Smulders, die om de hoek bij zijn nieuwe club woont, zegt daar echt naar uit te kijken. “Bij EFC stond ik veelal verdedigend, omdat we daar spelers en ervaring tekort kwamen. Centraal achterin en afgelopen seizoen rechtsachter in een 5-3-2 systeem. Was leuk aan de bal, maar als ik moest verdedigen werd het anders. Dat heb ik nooit gehoeven, haha. In het vijfde gaan we weer lekker aanvallen, in de echte kelderklasse.”

De spelersgroep van Schijndel, die afgelopen seizoen – na de promotie – knap als derde eindigde in de 2e klasse, kan de routine van de terugkerende voetbalveteraan nog heel goed gebruiken. “De trainer heeft me er ook graag bij. Het is een heel jong team en ze zitten redelijk krap in de spelers. Ik ga een keer per week meetrainen, maar wil echt niet meer volle bak meedraaien. Af en toe meedoen? Wie weet. Maar het vijfde rekent natuurlijk ook op mij.”

Update 29-01: Smulders hield woord. Hij traint nog regelmatig mee met het eerste en sprong een keer bij tijdens een beker- en competitiewedstrijd, maar verder voetbalt hij lekker zijn potjes met Schijndel 5. “Ik heb de knop omgezet, het is nu gewoon echt voor de lol. We hebben een mooi team en draaien goed (30 uit 10, red.), heel leuk. Gelukkig geldt dat voor 1, wat veel spelers tekort komt door blessures, ook.”