Uit de krant: Alsnog (keepers)droom

DEN BOSCH/WAALWIJK – Als doelman lukte het hem net niet om door te breken in het profvoetbal. Als keeperstrainer is Bart Tinus (37) nu wél fulltime werkzaam bij een eredivisieclub. Wij spraken hem erover voor een interview in de 073voetbalkrant van afgelopen zomer. “Prachtig om van je hobby je werk te maken. Hier wil ik alles uithalen.”

Tinus timmerde enige jaren aan de weg met zijn eigen keeperschool, was daarnaast keeperstrainer bij Nivo Sparta en in de winter van 2021-2022 besloot de lange goalie van weleer zijn baan als accountmanager bij een leasemaatschappij helemaal op te zeggen. “Ik wilde graag in de sport werken, dacht eraan mijn keeperschool verder uit te breiden, maar toen de keeperstrainer van RKC Waalwijk overstapte naar Willem II, besloot ik eens een balletje op te gooien bij Steef Nieuwendaal. Ik solliciteerde bij Frank van Mosselveld en Mo Allach. Van hen kreeg ik de kans om te starten en meteen fulltime aan de slag te gaan.”

De job zou in eerste instantie voor een half jaar zijn. “De kans was aanwezig dat ze iemand anders zouden halen, met meer ervaring en de benodigde papieren.” Maar daar liet Tinus het niet bij zitten. Hij ging een trainers- én een keeperstrainersopleiding volgen en kende een geweldig half jaar. “Mede door een hele goede klik met hoofdtrainer Joseph Oosting en assistenten Peter Uneken en Sander Duijts. Ik voelde me meteen thuis. We hadden ook een mooie mix van keepers, met veel kwaliteit, en werden tiende in de eredivisie. Joseph en Mo wilden graag met me door, waardoor ik weer een heel fijn seizoen heb gehad. Samen met Rein Baart was ik afgelopen jaar verantwoordelijk voor alle keepers. Etienne Vaessen had een zeer sterk seizoen en we eindigden als negende.”

Laatbloeier
Tinus leeft momenteel de (voetbal)droom die hij als keeper net niet haalde. Hij speelde zelf meerdere keren bij OJC, kwam twee periodes uit voor JVC Cuijk en keepte ook op hoog amateurniveau met Spakenburg en UNA. Tot een doorbraak in het profvoetbal kwam het niet. “Ik was een laatbloeier”, zegt hij. “Kwam pas op mijn 24e bij FC Den Bosch terecht en koos er destijds voor om me te ontwikkelen op maatschappelijk vlak. Maar het is geweldig om nu alsnog elke dag op het veld te staan en met getalenteerde keepers te werken. Ik was zelf als doelman een denker en mijn tekortkomingen in die hoedanigheid versterken bepaalde aspecten als keeperstrainer.”

Wat maakt het vak – ‘goalkeepercoach’, zoals Tinus het zelf noemt – zo leuk? “De passie voor het spel en het keepen. En ook de veelzijdigheid”, zegt hij. “Je werkt met jonge, gedreven atleten, met allemaal hun eigen karakter, en het is elke dag anders. Op dit niveau gaat het om details. Een bal vangen kunnen ze allemaal. Je moet zorgen voor een mix van uitdagende trainingsstof met inhoud. Uiteindelijk wil je ontwikkeling bij ze zien, zowel als mens als als keeper, en geeft dat voldoening.”

Compleet nieuw
Afgelopen zomer vertrokken veel van Tinus directe collega’s. “Joseph, Peter en Sander naar FC Twente, Rein naar VVV-Venlo. Maar ik verlengde met twee seizoenen, ben toegelaten tot de hoogste goalkeepercoach-cursus en startte met een compleet nieuwe technische staf. Ook dat klikte meteen heel goed allemaal, onder meer met nieuwe hoofdtrainer Henk Fräser. Natuurlijk gaat het in de topsport om goede resultaten, maar we hebben in ieder geval een hele goede mix aan persoonlijkheden die goed bij elkaar passen, kritisch zijn en hard willen werken. Ik geniet nog steeds elke dag en we gaan zien wat de toekomst brengt.”

Foto: Gerald van Zanten