Stand van zaken: nieuwe kelderklasse

DEN BOSCH – We zijn halverwege de competities. Een mooi moment om rondom het voetballoze carnavalsweekend de balans op te maken. Vandaag: hoe vergaat het de zaterdagclubs tot nu toe?

Steeds meer clubs schakelen over naar het zaterdagvoetbal. Afgelopen zomer maakten Vlijmense Boys en Jan van Arckel met hun eerste elftallen de overstap naar de eerste weekenddag. Beiden maken tot nu toe een prima debuut, want zowel de Boys als de Jantjes draaien bovenin mee in de 4e klasse G. Enkel het eveneens debuterende BES/De Valk doet het vooralsnog nog iets beter.


2e klasse

Nivo Sparta presteert in de 2e klasse G tot nu toe ook prima. De degradant strijdt volop – met provinciegenoten Theole en Achilles’29 – voor de titel, al heeft de Tielse ploeg wel een gaatje geslagen. Het nog altijd Bosch’ getinte Roda Boys blijft in het spoor, met 3 punten achterstand op Nivo.


Teruggezakt

BLC leek, met drie opeenvolgende overwinningen in de staart van 2023, een gooi te gaan doen naar de titel van de 3e klasse D. De Club van Zuid (waar trainer Danny Otterloo weer is teruggekeerd) is inmiddels echter, twee nederlagen verder, weer teruggezakt naar de middenmoot van de competitie.

Daarin is OSS’20 overigens koploper. Voor Dungenaar Casper van Vught, debuterend als hoofdtrainer, lonkt direct promotie met de Osse club. OSS stopt met het zondag eerste elftal, dus is de zaterdaghoofdmacht vanaf volgend seizoen het vlaggenschip. In de 2e klasse?


Degradatie onafwendbaar

Het hoogste zaterdagteam van DBN’22 maakt ook dit seizoen een moeilijk jaar door. Zo goed als zeker moet de groep van trainer Jeroen Beekwilder komend seizoen in de nieuw op te richten 5e klasse gaan spelen. Ook voor WSV Well (nog zonder overwinning in 4H) lijkt degradatie naar die nieuwe ‘kelderklasse’ onafwendbaar. Het verschil met de veilige zesde plek is inmiddels al 15 punten, met nog maar 9 duels te gaan.


Topscorers
Bij Vlijmense Boys beschikken ze dit seizoen over twee doelpuntenkanonnen: Bjorn van Bijnen maakte er al 13, Nadim Azzoubaa (foto boven) doet er niet veel voor onder met 12 treffers. Iain Brands is de topscorer van Nivo Sparta, Jeroen de Groot die van Jan van Arckel.

Bij BLC blijft de productie wat achter; Jelmer ter Avest (5) en Twan Passon (4) scoorden het vaakst. Bij het nog moeizamer scorende DBN’22 zaterdag zijn Sahin Alicikus (4) en Kenan Ismail (3) de topschutters.

Topscorers zaterdagvoetbal    
Bjorn van Bijnen Vlijmense Boys 13
Nadim Azzoubaa Vlijmense Boys 12
Iain Brands Nivo Sparta 11
Jeroen de Groot Jan van Arckel 8
Frenk Schaap Nivo Sparta 7
Jelmer ter Avest BLC 5
Nick van Velzen Jan van Arckel 5
Tomas Fliervoet Jan van Arckel 5
Twan Passon BLC 4
Sahin Alicikus DBN ’22 zat 4
Ilias Zaimi Nivo Sparta 4
Wessel van Hemert Vlijmense Boys 4
Kenan Ismail DBN ’22 zat 3
Foto’s: Gerald van Zanten | Marco Oomen | Arjan van Dongen