Uit de krant: Dé nieuwe club van Noord (2)

DEN BOSCH – Voor iedereen die de eerste 073voetbalkrant heeft gemist, plaatsen we de interviews die daar in te lezen waren ook online. Eerder deze week was deel 1 op onze site te lezen, vandaag deel 2 van het uitgebreide artikel over DBN’22.


Huilen met de pet op
Jeroen Beekwilder zag net als zijn clubgenoten dat de fusie voor OSC’45 precies op tijd kwam: “Gezien het sterk afnemende aantal voetballende leden was de kans groot dat de club dit seizoen niet eens meer bestaansrecht zou hebben. We zijn nu niet alleen weer een volwaardige vereniging, maar krijgen ook een hypermoderne accommodatie. We gaan naar 5 speelvelden, inclusief een compleet nieuw kunstgrasveld. Ook het tribunegebouw en clubhuis krijgen een prachtige nieuwe look, inclusief het sponsorhome.”

Den Bosch is een gezonde club rijker, is de OSC’er van mening. “Eentje waar zowel op zaterdag als op zondag volop gevoetbald wordt. Met op allebei de dagen een eerste elftal ook. En dat de fusie aantrekkingskracht had, bleek wel uit het groot aantal aanmeldingen van spelers voor de zaterdag 1. Voor mij als trainer van dat elftal biedt dat weer perspectief voor dit seizoen. Want afgelopen jaar was het echt huilen met de pet op. Het was slechts een kwestie van overleven, gelukkig kunnen we nu weer vooruit kijken!”

Maaischema
Nagenoeg enkel voordelen ziet Bas van Zeelst na het samengaan en de verhuizing naar een nieuw complex voor zijn TGG. “We hebben een nieuwe club in een fris, nieuw jasje. Nieuwe velden, gerenoveerde kleedkamers en tribune. Dat was op ons oude complex toch allemaal een stuk minder. Ik had aan het einde van vorig seizoen niet echt het idee dat de gemeente TGG nog in het maaischema had staan”, lacht de voormalig captain van TGG 1, die ook bij het hoogste zondagelftal van DBN’22 de band weer draagt.

“De clubnaam had bij sommige mensen – volgens mij ook wel eens bij de man met de fluit – nog wel eens een negatieve lading. Dat TGG op zichzelf verdwijnt, is wel oprecht zonde. Maar ik denk dat het nu juist extra mooi wordt. De nieuwe tenues zien er in ieder geval super uit. En de selectie is er ook op vooruit gegaan. We hebben flink wat nieuwe, jonge jongens erbij, waardoor we waarschijnlijk een fittere en sowieso bredere selectie hebben. Een voorspelling is lastig, maar dat we veel hoger eindigen dan afgelopen jaar, daar ga ik wel vanuit.”

Nog meer jeugdteams
“Alleen ga je sneller, samen kom je verder. De twee oude clubs verschillen qua DNA niet veel van elkaar, dus ik zie de fusie rooskleurig in. Om te beginnen vanwege het complex. ‘Nieuw’, mooi en duurzaam, met een goede ligging. Dat gaat je automatisch meer leden opleveren.” Bij de samenstelling van het eerste zondagelftal merkte hoofdtrainer Ricardo Aguado al meteen meer aantrekkingskracht van buitenaf. “Ik ben zelf wel een bouwer, dus het lijkt me super gaaf om deze nieuwe club te laten groeien. De komst van een O23-elftal is daar heel belangrijk in. Daarmee creëren we een groeipad voor jonge spelers. Hopelijk kunnen we de komende jaren bouwen aan nog meer jeugdteams. Tot JO13 zit dat momenteel wel goed, maar in de categorie JO14 naar JO19, daar zit nog een gat.”

Aguado, die meeverhuisde met TGG, heeft een flink verjongd team onder zijn hoede. “En dat heeft deze groep een nieuwe, frisse energie gegeven. Voetballend zat het al wel goed, maar het moest echt naar een hoger niveau qua fitheid, bereidheid en energie. Ik ga niet roepen dat we voor het kampioenschap gaan. Laten we eerst zorgen dat er weer een echt team staat, dan komen die punten ‘vanzelf’. Eén ding is wel zeker: een seizoen zoals vorig jaar, waarin we ons pas op de allerlaatste speeldag handhaafden, wil ik nooit meer.”

Gezelligste van Den Bosch
Blij, opgelucht en barstensvol energie is Henri Wolfs. Van alle DBN’ers geniet hij misschien wel het meest van de fusie. De voormalig keeper was meer dan 40 jaar lid van OSC’45, maar stapte drie jaar geleden met pijn in zijn hart definitief over naar TGG. “Een moeilijke beslissing, maar de ziel van OSC was verdwenen. De sfeer was helemaal weg, ik zat in mijn eentje in de kantine.” Dat de clubs nu zijn samengekomen, is voor de keeperstrainer dan ook een verademing. “Bij TGG had ik het zeer goed naar mijn zin, maar natuurlijk bleef ik altijd OSC’er. Prachtig dat het goede van beide nu wordt gecombineerd. Als ik zie hoeveel energie veel mensen nu in de nieuwe club steken, dan gaat dit helemaal goedkomen.”

Dat DBN’22 aantrekkingskracht heeft in Den Bosch, merkte ook Wolfs: “Bij het eerste zondagelftal zijn zo’n tien nieuwe spelers gekomen en de grootste kern van de groep van TGG is gebleven. We moeten bij de eerste 5 kunnen eindigen, denk ik. Gelukkig zijn er bij de zaterdagtak ook veel nieuwe jongens bij. Ook die gaan het veel beter doen dan afgelopen seizoen. Maar los van het voetballende deel, ben ik blij dat de gezelligheid van TGG meegaat naar Orthen. En met de mensen van OSC’45 wordt het daar alleen maar mooier. Zoals ik al eerder heb gezegd op jullie site; het wordt niet de grootste club van Den Bosch, maar zeker weten wel de gezelligste.”

GRONDIGE VERBOUWING
DBN’22 voetbalt nog niet op de nieuwe thuisbasis. Sportpark Noord wordt flink verbouwd en dus is de club haar bestaan gestart op De Donken, het complex van wijlen TGG.

De gemeente renoveerde de voormalige velden van OSC’45 grondig. Er werd een nieuw (kunstgras) hoofdveld gerealiseerd en het trainingsveld achter de tribune krijgt wedstrijdafmetingen. De ondergrond van het meest noordelijke veld ging ook volledig op de schop, enkel het veld aan de stadszijde (bij de handbalclub) bleef intact. Daarnaast verrees een nieuw pupillenveld en openbaar speelveld.

Een groep vrijwilligers neemt zelf het clubhuis en tribunegebouw onder handen. DBN’22 hoopt het nieuwe sportpark na de winterstop in gebruik te nemen, maar weet nog niet of dat realistisch is.