Uit de krant: ‘Ineens eerste keeper’

HELVOIRT – Binnenkort komt de derde 073voetbalkrant uit. Als voorproefje blikken we nog even terug op de wintereditie, waarin Jannes Verhulst – doelman van Helvoirt – bijvoorbeeld vertelde over zijn opmerkelijke weg naar het eerste elftal.


Ooit begon ie als spits en in de C’tjes zette de trainer hem nog linksback, maar tegenwoordig is Jannes Verhulst de vaste keeper van v.v. Helvoirt 1. De inmiddels bijna 23-jarige inwoner van Cromvoirt is, net als zo’n beetje al zijn teamgenoten, al vanaf zijn eerste voetbalstapjes actief bij de plaatselijke club en denkt totaal niet aan een mogelijk vertrek. “We zijn een hele hechte groep geworden.”

Verhulst was in de jeugd altijd veldspeler. Eentje die langzaamaan steeds een positie verder naar achteren werd gezet. “Toen ik naar de B ging, vroegen ze zelfs of ik in de goal wilde gaan staan. Pas laat begonnen met keepen dus, inderdaad, maar het ging vrij rap. Als A-junior ging ik wekelijks meetrainen met de selectie en toen was ik ook al bij veel wedstrijden reservekeeper bij het eerste.”

Bij de overgang naar de senioren leek Verhulst niet in aanmerking te komen voor een plek in de hoofdmacht. “Tijdens mijn eerste jaar keepte ik nog bij het derde elftal. Dat seizoen, dat overigens niet werd afgemaakt vanwege corona, hadden we nog vier keepers in de selectie, maar die zomer daarna stopten er twee. Toen was ik ineens eerste keeper bij Helvoirt.”

Niet door de ondergrens
Verhulst begint aan zijn vierde jaar in de hoofdmacht. “Al was het eerste seizoen amper begonnen, toen het alweer werd stilgelegd. Mijn eerste volle seizoen ging beste oké. Ik was vrij constant. Niet hele bijzondere dingen gedaan, maar ook niet door de ondergrens gezakt. Omdat we altijd wel rond plek 8 à 10 stonden, lag de druk niet heel hoog. We konden iedere week lekker vrijuit spelen en volgens mij waren we drie speelronden voor het einde al veilig.”

Vorig jaar stond Helvoirt in een competitie met veel teams die men nog niet kende. “Ons doel was om de nacompetitie te ontlopen. Zeker met de nieuwe degradatieregeling een uitdaging. Jammer dat we tegen verschillende tegenstanders waarvan we eigenlijk moesten winnen, geen goede wedstrijd speelden. Oosterhout, Trinitas en Rijen waren geen bijzondere teams.”

Iedereen uit de buurt
Naar beneden kijken doet de keeper liever niet meer. Maar hoewel het verkeerd ging in de laatste maanden van de competitie, en Helvoirt degradeerde naar de 3e klasse, dacht hij er niet aan om te vertrekken. “Het mooiste van het spelen in onze selectie is dat iedereen gewoon uit de buurt komt en dezelfde wil heeft om een goed resultaat te halen. Uit mijn vriendengroep zit alleen Marcus Smarius bij het eerste, maar we zijn echt een hele hechte groep geworden.”

Foto: Gerald van Zanten