Elf vragen aan… Bas van Ruijmbeke

HEDEL – Al jaren is Bas van Ruijmbeke (24) een vaste waarde in het eerste elftal van Hedel. Ook dit seizoen draagt hij met trots de aanvoerdersband van het flink versterkte team. In ‘Elf vragen aan…’ vertelt hij onder meer over een paar extra schoppen, een schorsing van vijf maanden, een talentvol neefje en een historisch WhatsApp-gesprek.

 • Naam: Bas van Ruijmbeke.
 • Geboren: 20 november 1998 in Hedel.
 • Club(s): Vanaf mijn zesde jaar bij voetbalvereniging Hedel, toentertijd nog bij de F’jes begonnen. Tussendoor heb ik nog in de jeugd bij Nivo Sparta gespeeld.
 • Positie: Controlerende middenvelder. Ik heb ook wel eens aanvallende middenvelder gestaan – dat ligt net aan het systeem wat we spelen – maar het liefst sta ik wat verdedigender.
 • Dagelijks leven: Ik ben een 24-jarige vrijgezelle jongen, die al heel zijn leven in Hedel woont, bij mijn vader met mijn broertje en twee zussen. Ik zit in mijn laatste jaar als student aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven en mijn hobby’s zijn naar festivals gaan met vrienden, fitnessen, padellen en uiteraard voetballen.
 1. Sterkste/zwakste punt: Sterke punten zijn mijn passing, inzicht en inzet. Zwak is mijn linkerbeen, dat ik alleen gebruik om te lopen.
 2. Kunst- of natuurgras: Het liefst een goede grasmat, maar die vind je vaak alleen aan het begin van het seizoen. Veel jongens hebben ook last van de harde ondergrond bij kunstgras, waardoor blessures ontstaan. Dat is jammer. Op trainingen wisselen wij kunst- en natuurgras af.
 3. Kleur voetbalschoenen: Zwart. Dat past het dikste onder ons tenue en vind ik bij mij als speler het beste passen. In de klasse waar wij op dit moment in spelen, krijg je vaak een paar extra schoppen als je gekleurde voetbalschoenen draagt, haha.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Het mooiste tenue is dat van CHC. Wit met zwart vind ik de mooiste combi. Qua sportpark kies ik voor Nivo Sparta. Vanaf boven in de kantine zo op het hoofdveld kijken, dat vind ik wel wat hebben.
 5. Mooiste voetbalmoment: De promotie met Hedel naar de 4e klasse was heel mooi. Ook omdat ik toen pas 18 jaar was. De jaarlijkse weekendjes weg met de selectie blijven ook bijzonder leuk.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: Afgelopen jaar kreeg ik een schorsing van vijf maanden. Dat is toch wel mijn dieptepunt.
 7. Opvallendste teamgenoot: Hij is al gestopt, maar dat is toch wel Patrick Janse. Die heeft altijd zijn mondje klaar en verloor volgens hem nooit op de training. Al was het voor hem vaker verliezen dan winnen bij de eindpartij, haha. Nee, zonder deze gein heb ik veel respect voor wat hij allemaal doet voor de club. Dat mag zeker een keer gezegd worden.
 8. Voetbalhumor: In Hedel hebben wij jaarlijks de paardenmarkt, met bijbehorend feest. Dat brengt ook altijd wat extra’s met zich mee bij de voetbal. Voor de wedstrijd tegen toenmalig ongeslagen koploper RKKSV had Patrick Janse een WhatsApp-gesprek op groot papier uitgeprint en in de kleedkamer opgehangen. Er stond op dat de trainer van RKKSV maar 9 man hoefde op te stellen en nog van ons zou winnen. Dat was voor ons natuurlijk extra motivatie om die dag gas te geven. Na een achterstand wonnen we alsnog met 2-1, maar later bleek de WhatsApp-gesprek gespeeld te zijn. Patrick had de naam van zijn vrouw veranderd in die van de trainer van RKKSV.
 9. Wat wil je nog bereiken: Wat ik het mooiste zou vinden, is kampioen worden met Hedel. Verder in de toekomst zie ik het nog wel, maar ik houd er wel van om het maximale uit mezelf te halen. Buiten het voetbal wil ik dit jaar graag slagen voor mijn opleiding.
 10. Beste speler uit de regio: Jaouad Chraou en Younes Hadouir zijn in mijn ogen de beste spelers waar ik ooit mee of tegen heb gespeeld. Veel jongens, waaronder ikzelf, kunnen en mogen veel leren van hun kwaliteiten in het veld. En al zeg ik het niet graag, maar mijn neefje Roel Bruijgom is ook een groot talent met heel veel potentie. Die komt er wel.
 11. Opvallendste regioclub: Lastig om nu te zeggen, omdat we pas net begonnen zijn. Met de nieuwe trainer en een aantal nieuwe spelers hebben we zelf een goede voorbereiding gedraaid en zijn we op een misstap na prima aan de competitie begonnen. Als aanvoerder mag ik wel zeggen dat we er dit jaar vol voor gaan.
Foto: Frank van Engelen