Uit de krant: trotse Nemelaer-voorzitter

HAAREN – In de zomerse 073voetbalkrant kwam onder meer Bernd Geerkens aan het woord. De bevlogen voorzitter van Nemelaer vertelde in deel 1 van het interview over zijn eigen achtergrond, de club Nemelaer en eindigde met de fout afgelopen nacompetitiefinale van 2022 (waarin een ruime voorsprong jammerlijk werd verspeeld).


Voor Geerkens was het de eerste keer dat hij een promotiewedstrijd meemaakte waarbij niet alleen wédstrijdspanning hem parten speelde. “Verschillende berichten van geëscaleerde wedstrijden passeerden die dagen de revue en als je één ding niet wil… Vanuit onze geel-groene brigade verwachtte ik alleen maar feest, maar je weet maar nooit. It takes two to tango.”

Het werd een finale waarbij de voorzitter continu ‘aan’ stond. “Je let op kleine dingen, emotie et cetera, je bent alert en vol spanning. Op het veld werd gestreden, maar daar had ik geen invloed op. Op alles voor, rondom en na de wedstrijd wel. Er moesten grenzen gesteld worden, en dat is vaak aan het bestuur. De omwonenden wilde ik bijvoorbeeld ook informeren. Een berichtje in de buurtapp en iedereen wenste de club succes. Toen de strijd gestreden was en de emotie gedaald, kwam de ontlading en was ik enorm trots op de supporters en spelers. Ondanks het teleurstellende resultaat.”

Vlucht geboekt
Afgelopen jaar leek in Erp alsnog een apotheose te volgen. “Iedereen hield eigenlijk wel rekening met de titel. Alles was tot in de details geregeld, maar het ging mis en heel wat tranen vloeiden. Wat een teleurstelling, iedereen was er kapot van. Als een bokser die een kaakslag krijgt.”

Geerkens had zijn vakantie voor niets uitgesteld. “Mijn gezin was daags van tevoren al naar Spanje gevlogen, ik boekte er na terugkomst in Haaren direct een vlucht achteraan. Wat een achtbaan aan emoties, merkte ik de volgende dag, liggend in zee.”

Draaiboek weer op tafel
In de nacompetitie ging het opnieuw mis tegen Echt. “Toen was de teleurstelling minder, ze waren gewoon ‘echt’ beter. Wel maakten we er weer een feestje van en lieten daarmee iedereen zien hoe een voetbalwedstrijd ook beleefd kan worden. Gelukkig diende zich daarna nóg een herkansing aan. Maar naast dat de spelers zich daar weer voor moesten opladen, was er ook moeheid bij de vrijwilligers. Bussen moesten weer geregeld worden, de kantine moest weer open, het draaiboek kwam weer op tafel. Het seizoen duurde wel heel lang.”

Werkzaamheden aan de velden werden uitgesteld, vakanties verzet, maar in Borne – waar de verliezend nacompetitiefinalisten alsnog om een promotieplek speelden – kleurde het park wederom groen-geel. “Het was opnieuw een finale met veel spanning. Op het veld dan, de sfeer daarbuiten was fantastisch. Gelukkig bleek het vier op een rij en hadden we eindelijk die promotie te pakken. Geweldig om de schaal uit te mogen reiken. Het werd een groot feest, met heel veel felicitaties. ‘Voorzitter, gefeliciteerd met de promotie van je club’, hoorde ik dan. Waarop standaard mijn antwoord was: ‘Jij ook met jouw club.’ Nemelaer is immers van ons allemaal en niemand is meer dan een ander.”

Teletekst
Kan het eigenlijk wel, dat een club(je) als Nemelaer, met slechts 700 leden, in de 4e divisie gaat voetballen? “Zeer zeker! Het is de beloning voor superhard werken en doorzetten”, denkt Geerkens. “We staan nu waar we moeten staan. Een groot compliment voor Theo van Geffen, de spelers en staf van Nemelaer 1 is op zijn plaats. Hoe zij zich telkens hebben gemotiveerd om uiteindelijk te promoveren, dat is bewonderingswaardig. Samen met iedereen met een groen-geel hart hebben we het geflikt. Het kloppend hart van Haaren in de 4e divisie. Met eigen jongens een nieuw avontuur en dat in het seizoen waarin we 80 jaar bestaan.”

Extra uitdagingen voor de nieuwe trainer Roland Schuermans en een nieuw niveau voor de spelers, wist Geerkens. “We gaan weer veel onbekende sportparken groen-geel kleuren, met hopelijk aantrekkelijke wedstrijden. Waar dit jongensboek eindigt? Afgelopen jaar was de doelstelling handhaving, maar promoveerden we. Dit jaar hebben we hetzelfde doel, maar wat er ook gebeurt, iedereen met een groen-geel hart zal genieten en is en blijft trots. Hoe dan ook: dit seizoen staan we op Teletekst!”