Uit de krant: Schreeuw van jonge Jantjes

DEN BOSCH – In aantocht naar de nieuwe 073voetbalkrant plaatsen we alle interviews die te lezen waren in de zomereditie nog even online. Jan van Arckel-aanvaller Jeroen de Groot deed aan het begin van het seizoen, in de papieren versie van ons medium, onder meer zijn beklag over de competitie-indeling.


Jan van Arckel is naar het zaterdagvoetbal verhuisd. Jeugd en senioren, ook het eerste elftal, voetballen voortaan hun wedstrijden op de eerste dag van het weekend. Aanvaller Jeroen de Groot stelde zich neutraal op in de interne discussie, maar heeft wél een uitgesproken mening over een ander onderwerp.

“Ik ben opgegroeid met het zondagvoetbal en dat had z’n charmes, maar een hoop jonge jongens voetballen liever op zaterdag. Daar heb ik niet zo’n problemen mee. Ik ben een beetje Zwitserland, zeg maar. Onze jonge trainer (Giel Goesten, red) wilde ook graag door op de zaterdag en ik denk dat het voor de vereniging Jan van Arckel ook wel prima is. Alles op één dag, waarschijnlijk meer zaterdagfeestjes. Deze schreeuw van de nieuwe generatie kan best eens goed uitpakken.”

De jeugd is sowieso aan zet, geeft De Groot toe: “Ik ben 28, dus niet meer de toekomst van de club. Het is gewoon gewenning, voetballen op zaterdag. En het heeft ook zijn voordelen, hè. Nu komen er op zondag weer tijd voor andere dingen. Kunnen we op pad om lekker elders voetbalwedstrijdjes te kijken. Ook weer wat nieuwe clubs op het programma. Alles heeft z’n charme.”

Verschrikking
Jan van Arckel verwachtte veel derby’s te mogen gaan spelen. Die droom werd hen echter vakkundig door de neus geboord. “Echt onbegrijpelijk wat de KNVB er van heeft gemaakt”, baalt De Groot. “Wij dachten dat het niet duidelijker zou kunnen; een mooie competitie met Well, Kerkwijk en NOAD’32 uit Wijk en Aalburg, met Beesd als verste weg voor ons. Dan heb je daarnaast een andere 4e klasse met alles wat overblijft. Veldhoven, Tilburg, Oss en dergelijke. Maar nu moeten wíj die kant op, gewoon echt een verschrikking. Er staat zelfs een club uit Valkenswaard bij, drie kwartier rijden! Dat is mooi voor de nacompetitie, maar niet voor een reguliere competitiewedstrijd.”

De Groot vreest dat zijn club het kind van de rekening is geworden. “Dat ze gewoon alles met een zondag achtergrond bij elkaar hebben gezet. DBN’22, Margriet, Rood Wit Veldhoven, Vlijmen, TOP, wij. De KNVB roept vanaf corona al dat ze bij de indeling willen kijken naar reisafstanden, maar dat slaat nu natuurlijk als een lul op een drumstel. Wij liggen precies bij Kerkwijk en Well, maar voetballen er niet tegen.”

Echt meedoen
Er werd na de publicatie meteen protest ingediend. “Maar daar is helaas weinig mee gedaan. Ze hadden gewoon een competitie van 10 clubs kunnen maken en de andere van 12. Vorig jaar hadden wij ook een kleinere competitie. Het is altijd een beetje zoeken, vind ik. Dat doet de KNVB wel vaker, maar helaas voor ons dit keer niet.”

Ondanks de teleurstelling kijkt de lange aanvaller toch positief naar komend jaar: “We hebben geen superseizoen achter de rug, maar de doelstelling blijft gewoon hetzelfde. Als voetballer moet je altijd voor promotie willen spelen, maar wij hebben ook écht een goede groep. Helaas heeft de derde beoogde aanwinst, Tom Diender van Roda Boys, een zware blessure opgelopen, maar met Bart Goesten (Nivo Sparta) en Tim van Kollenburg (Kerkwijk) hebben we er twee leuke voetballers bij gekregen. Met hen erbij moeten we echt mee kunnen doen.”

Foto: Gerald van Zanten