Uit de krant: ‘Maak Martin Topscorer’

VUGHT – Het is Martin de Laat gelukt. De goaltjesdief van Zwaluw VFC snakte werkelijk naar de titel en heeft die inmiddels binnen. Tijdens de kampioenswedstrijd schoot hij en passant (in de rebound, na een gemiste strafschop) zijn honderdste competitietreffer in dienst van de Vughtse promovendus binnen. Een mooi moment om het interview wat we tijdens de winterstop met hem hielden (en wat in de 073voetbalkrant te lezen was) nog eens online te plaatsen.


De Laat hoopt vurig op een kampioenschap en was in de laatste maanden van 2022 traditioneel op dreef. “Het vertrouwen is helemaal aanwezig en dat betaalt zich weer uit in goals”, vertelde de 32-jarige nummer 9 van Zwaluw VFC tijdens de winterstop. “Hopelijk kan ik dit volhouden, om uiteindelijk aan het einde met een schaal te staan. De kampioensschaal, welteverstaan. Die topscorerstitel is mooi meegenomen, maar uiteindelijk gaat het om de teamprestatie natuurlijk.”

De Laat werd al eens kampioen in de zaal en won daarin afgelopen winter met Zwaluw ook de Meierij Cup, maar hij pakte de titel nog nooit op het veld. “Dat is dus het grote doel dit jaar. Als ik daar belangrijk in ben met veel goals, dan is dat mooi meegenomen. Gelukkig gaan we lekker als team. En dat is voor mij ook fijn, want ik krijg ze op een presenteerblaadje, hoef ze alleen maar binnen te schieten.”

Alle steun
Teamgenoot Steffan Moes, die als aanvallende middenvelder achter De Laat speelt, heeft hem alle steun belooft: “Die heeft de stichting ‘Maak Martin topscorer’ in het leven geroepen”, lacht De Laat. “Steffan zegt zoveel assists te gaan geven, dat ik kans maak om topscorer te worden. Laten we hopen dat hij gelijk krijgt.”

Met Quinten van Haaren op linksbuiten en Dylan Laponder vanaf rechts heeft de spits aardig wat loopvermogen om zich heen. “En zelf heb ik dit jaar verdedigend ook al heel wat meters gemaakt. Dat tekent ook wel het team dat we geworden zijn. Het is hechter dan andere jaren, toen ik wel eens minder deed.”


Ondanks zijn hoop tijdens de wintermaanden lijkt de eretitel ‘regiotopscorer van het seizoen’ dit jaar niet voor De Laat weggelegd. Wel moet hij zijn top-10 klassering kunnen vasthouden. Misschien zit er nog een podiumplaats in? Bekijk de actuele topscorersranglijst op deze pagina.

Foto: Gerald van Zanten